Megszületett a magyar filmipart megújító kormányhatározat

Azonnali intézkedést rendelt el a kormány a nemzeti filmipar megújítása érdekében: a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható határozat a többi közt egy új gazdasági társaság megalapítását és a nemzeti filmvagyont érintő stratégia kidolgozását írja elő.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782606" target="_blank"><strong>• „Meg tudunk és meg is fogunk alapozni egy igazságos rendszert”</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhatározat előírja, hogy a létrehozandó gazdasági társaságot, amely a magyar filmgyártás és -forgalmazás állami feladatait látja majd el, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján hozzák létre. A határozat rendelkezett a költségvetésben a magyar film támogatására elkülönített 1,625 milliárd forint átcsoportosításáról is az MNV Zrt. részére. A kormány döntése értelmében a kizárólagos állami tulajdonú, új gazdasági társaság felügyelőbizottságában a kultúráért felelős miniszter, a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter és a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által delegált tagok kapnak helyet.

A kormányhatározat felszólítja az illetékes kormánybiztost, Andrew G. Vajnát, hogy a nemzeti erőforrás miniszterrel, a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen dolgozza ki a létrehozandó gazdasági társaság hároméves üzleti tervének alapvető feltételeit, valamint a jövőbeli finanszírozás koncepcióját. A kormány arra kérte a nemzeti fejlesztésért felelős minisztert, Fellegi Tamást, vizsgálja meg, hogy az új koncepció összeegyeztethető-e az európai uniós támogatási szabályokkal, valamint az Európai Bizottság által jóváhagyott jelenlegi filmszakmai támogatási programmal.

A kormány döntése értelmében a kormánybiztosnak azonnal ki kell dolgoznia a „a nemzeti filmvagyonnal történő gazdálkodás stratégiáját”, valamint megvizsgálnia a vagyonkezelői jogok átadásának lehetőségeit is az új gazdasági társaság számára. A kormánybiztos feladata lesz továbbá azon jogszabály-módosítások elkészítése és benyújtása, amelyek a stratégia megvalósításához szükségesek.

A rendelet ezenkívül a Magyar Mozgókép Közalapítvány helyzetének rendezésével is megbízta a kormánybiztost. A kormány áprilisban döntött a közalapítvány megszűnéséről, miután annak 10,6 milliárd forintnyi adósságállományát „konszolidálhatatlannak” ítélte. A megszűnés módját és idejét a kormány egyelőre nem közölte.

Andy Vajna május elején jelentette be a magyar filmtámogatási rendszer teljes átalakítását; a kormánybiztos Magyar Nemzeti Filmalap néven alakítaná meg a magyar filmgyártást támogató közhasznú vállalatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.