Milliárdos hiteleket kap Tunézia és Egyiptom

Újabb, összesen hatmilliárd dolláros hitelnyújtást jelentett be Tunéziának és Egyiptomnak a Világbank elnöke kedden, a Nyolcak csütörtökön kezdődő deauville-i találkozója elé időzítve.

MNO
2011. 05. 24. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Zoellick elmondta, hogy a G8-találkozón megvitatják a közel-keleti és észak-afrikai átmenetek kérdését. A Világbank kedden 3,6 százalékra csökkentette a két térség együttes növekedési előrejelzését az idei évre a korábbi 5 százalékról. A hatmilliárd dollárból Egyiptom számára a következő két évben 4,5 milliárd dollárt folyósít a Világbank, míg Tunézia egymilliárd dollárt kap azon a félmilliárd dolláron felül, amelyet már korábban bejelentettek. Ezenkívül további 400 millió dollárt tervez a Világbank tunéziai magánberuházásokra, valamint százmillió dollárt a politikai biztosítások fedezésére. A szervezet a hitelekről a jövő hónapban dönt.

Zoellick a hitelnyújtás kapcsán azt is hangsúlyozta, hogy a tunéziai átmeneti kormány mintegy ötvenezer líbiai menekült kezelésének költségeit is kénytelen viselni, és ezek közül csak 6-7 ezren vannak ENSZ-táborokban. A Világbank közel-keleti és észak-afrikai térségi jelentésében ugyanakkor az is hangsúlyt kap, hogy a következő évtizedben 50-75 millió munkahelyre lenne szükség az új munkapiaci belépők munkához juttatásához. Ezzel szemben az idén a két régióban 4,8 millió, 2011–2020 között összesen csak mintegy 48 millió munkahely létesülésére számítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.