Milliárdos támogatást kapnak a cukorrépa-termesztők

A kormány 1,98 milliárd forintot biztosít a cukorrépa-termesztők támogatására a költségvetésből – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 27. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukorrépa-termelő gazdák 2617 forint támogatást kapnak minden tonna előállított termény után – derül ki a közleményből. A termelők július 1. és 31. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A cukorrépa-termelők idei nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendelet május 30-tól hatályos. Az VM szerint a támogatás célja, hogy továbbra is legyen Magyarországon cukorrépa-termelés, és ne kelljen bezárni az egyetlen működő cukorgyárat. Az országnak ugyanis szüksége van a kaposvári cukorgyár évi 105 ezer tonnás termelésére, még akkor is, ha ez csak a hazai felhasználás harmadára elég.

A közlemény emlékeztet: az EU cukorreformja miatt hatmillió tonnával csökkent a közösségen belül termelt cukor mennyisége. A hazai cukorszükséglet éves szinten 330 ezer tonna, amelynek több mint kétharmada import. Az unió szerkezetátalakítási támogatással ösztönözte a tagországokat a termelés megszüntetésére és a lemondásra a kvótákról. A magyar cukorkvóta-visszaadás mértéke több mint 75 százalékos volt (az eredeti mennyiség 401 824 tonna). Ennek oka többek között az – a közlemény szerint –, hogy az EU Bizottság 2006-ban jelentősen megemelte a cukorgyáraknak termelő gazdák kártalanításának mértékét. Az Európai Unió, érzékelve a cukorpiaci nehézségeket, támogatással ösztönzi a cukorrépa-termelést – de csak az egységes mezőgazdasági támogatást (SPS) alkalmazó régi tagállamoknál. Magyarország területalapú támogatást (SAPS) kap, ezért nem adhat ilyet.

A magyar kormány a szűkös anyagi feltételek ellenére is a nemzeti költségvetéséből finanszírozza a hazai cukorrépa-termelők megsegítését – tartalmazza a VM közleménye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.