Mintegy ötezer legális munkahely teremtését vállalná a szektor

Megállapodást szeretne kötni a foglalkoztatás előmozdításáért és a feketegazdaság visszaszorításáért a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) a Nemzetgazdasági Minisztériummal – hangzott el az autós szakma szerdai budaörsi fórumát követő sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 25. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gablini Gábor, a Gémosz elnöke elmondta: a tervezett megállapodás egyik pontjaként a szövetség vállalná, hogy a foglalkoztatás javításáért, a feketegazdaság kifehérítéséért a következő négy év során mintegy 5000 legális munkahelyet teremtene. Az elnök szerint a gépjármű-forgalmazás és különösen az autójavítás terén jelenleg mintegy 10 ezer legális munkahelyre (dealerekre és járműjavítókra) ennek négyszerese, mintegy 40 ezer feketemunkahely jut.

A sajtótájékoztatón Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a statisztikák alapján Magyarországon az elmúlt 15-20 évben 3,7-4 millió között volt a foglalkoztatotti létszám, ami önmagában is alacsony, s ebből a termelőszférában 1,2 millió ember dolgozik. „Minden olyan kezdeményezésnek örülünk, amely a magyar foglalkoztatási szint emelését, javítását szolgálja” – mondta az államtitkár.

Czomba Sándor idézte a sajtótájékoztatón a megállapodástervezetnek azt a pontját, miszerint a Gémosz törekszik arra, hogy a szakma kifehérítése és a jogszabályi környezet átalakulása révén az elkövetkező négy évben 5000 munkavállaló számára teremtse meg a munkához jutás lehetőségét. „Ez a legális foglalkoztatás egyértelmű üzenete” – tette hozzá.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről pedig természetesen mi törekszünk arra, hogy az egyeztetett stratégia mentén megfogalmazott célok eléréséhez szükséges jogalkotási, hatósági és ellenőrzési folyamatokat a valós élethez igazodva megfelelő módon tudjuk kezelni, hiszen (…) számunkra az egyik legfontosabb dolog az, hogy a következő tíz esztendőben egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon” – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy ehhez a feketefoglakoztatás kifehérítése is egy nagyon fontos eszköz kell, hogy legyen a következő időszakban.

Gablini Gábor utalt arra: az autóforgalmazás és gépjárműjavítás terén a mostani helyzet kialakulásához hozzájárult az, hogy az autójavítás áfáját nem lehet visszaigényelni, emellett ellenőrizetlenül jelentős mennyiségben hoznak be az országba autókat és gépjárműalkatrészeket, és a biztosítók számla nélkül is kifizetik a gépjárműveket ért károkat. A Gémosz elnöke elmondta: az autóforgalmazás és -javítás terén a feketegazdaság visszaszorításával 40-50 milliárd forintnyi bevételt lehetne visszaterelni a legális gazdaságba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.