Mladics azt szeretné, hogy Seselj lássa el a védelmét

A háborús bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladics azt szeretné, ha a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) esedékes perében a szerb radikálisok vezére, Vojiszlav Seselj látná el jogi védelmét.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787245" target="_blank"><strong>• A biztonsági erők titokban szállítják Mladicsot Hágába</strong></a>

MNO
2011. 05. 29. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családtagjainak vasárnapi nyilatkozatai szerint a 69 éves egykori tábornoknak roppant módon imponál, ahogyan az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezére magát védi az ellene Hágában évek óta zajló perben. Seselj, akit Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolnak, 2003-ban adta föl magát az NT-nek.

Fia szerint Mladics visszautasít minden felelősséget a Srebrenicában 1995 nyarán történt vérengzésért, amelynek több ezer bosnyák férfi és fiú esett áldozatul. „Azt mondta, hogy semmi köze a Srebrenicában történtekhez” – idézte a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokának szavait Darko Mladics, miután vasárnap meglátogatta apját a belgrádi börtönben. Ratko Mladics „rengeteg asszonyt, gyermeket és harcost mentett meg” – állította a fia. Srebrenicában elrendelte, hogy „először a sebesülteket, a nőket meg a gyerekeket helyezzék biztonságba, és csak utána a harcosokat”. A vérengzést feltehetőleg „a háta mögött” hajtották végre – állította Darko Mladics.

Vasárnap estére az SRS tiltakozó demonstrációt szervezett a szerb főváros központjában. Erre való tekintettel a rendőrség nagy erőkkel vette körül az állami intézmények székházait és a diplomáciai képviseleteket. Az SRS tízezer résztvevőt vár a tüntetésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.