Mladicsnak szembesülnie kell az igazságszolgáltatással

Történelmi pillanatnak nevezte csütörtöki nyilatkozatában Ratko Mladics őrizetbe vételét William Hague brit külügyminiszter. Az Amnesty International (AI) szerint ugyanakkor a még szökésben lévő másik gyanúsítottat, Goran Hadzicsot is fel kell kutatni.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786638" target="_blank"><strong>• Elkapták a háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladicsot</strong></a>

MNO
2011. 05. 26. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hague a brit külügyminisztérium által kiadott hivatalos nyilatkozatában közölte: Mladics csütörtökön bejelentett elfogása történelmi pillanat a térség számára, amelyet „szétszabdaltak az 1990-es évek rettenetes háborúi”. Ratko Mladicsot „szörnyűséges bűncselekményekkel” vádolják, és ezért „helyénvaló”, hogy végre szembesülnie kell a nemzetközi igazságszolgáltatással – áll Hague nyilatkozatában. A brit külügyminiszter kormánya nevében gratulált a szerb hatóságoknak az őrizetbe vétel alkalmából, és közölte: a háborús bűnökkel vádolt Mladics elfogása bizonyítja, hogy a szerb kormány elkötelezte magát az együttműködés mellett a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Hague szerint a brit kormány most azt várja, hogy Mladics „gyorsan” Hágába kerüljön, és az ellene megfogalmazott vádak a nemzetközi bíróság előtt hivatalosan is elhangozzanak. Nagy-Britannia együttérez mindazokkal, akiknek szeretteik haltak meg a konfliktusokban, a csütörtöki nappal ugyanakkor új fejezetnek kell nyílnia a nyugat-balkáni országok számára – áll a brit külügyminiszter nyilatkozatában.

Az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete által ugyancsak csütörtökön Londonban kiadott közlemény szerint csak a boszniai Srebrenicában legalább nyolcezer muszlim esett háborús bűncselekmények áldozatául. Widney Brown, az AI nemzetközi jogi igazgatója kiemelte, hogy jóllehet több mint másfél évtizedbe telt, de a bűncselekmények túlélői most már legalább reménykedhetnek abban, hogy Mladicsnak törvény előtt kell számot adnia cselekedeteiről. Az Amnesty International igazgatója szerint ezután a szerb hatóságoknak „újult erőfeszítéseket” kell tenniük a másik, még szökésben lévő, szintén háborús bűnökkel vádolt szerb tábornok, Goran Hadzics elfogására is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.