Nagyobbak a lehetőségek, mint korábban gondolták

A diverzifikált, megújuló energiaforrásokra alapuló energiatermelő rendszerek sokkal nagyobb technológiai lehetőségeket mutatnak, mint amit a szakértők eddig gondoltak – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) hétfőn nyilvánosságra hozott, „A megújulók különbözőségének kihasználása: Útmutató a kiegyenlítési kihíváshoz” tanulmánykötetéből.

MNO
2011. 05. 24. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc, különböző földrajzi adottságokkal rendelkező régió lehetőségeit vizsgáló műben az IEA megállapítja, hogy a világ átlaghőmérsékletének két Celsius-fokkal történő emelkedésére vonatkozó célok teljesítéséhez 2035-re a föld elektromosáram-termelésének mintegy 45 százalékát kell megújuló energiaforrásokból nyerni.

Az elmúlt öt évben rendre két számjegyű növekedést mutatott a szél- és napenergia-termelés, aminek a jövőben is folytatódnia kell a biztonságosabb, diverzebb és fenntarthatóbb termelési portfolió eléréséhez – írja az IEA. A 2035-ös célszámok teljesítéséhez azonban az elektromos áram 17 százalékát az úgynevezett változó megújuló energiaforrásokból kell nyerni. Ezt csak az elektromos termelőrendszerek rugalmasságának növelésével lehet elérni – írja a szervezet a tanulmánykötetben.

Az IAE a könyvben olyan eljárásokat mutat be, amelyekkel hatékonyabban lehet felmérni a szükséges rugalmasságot, és egyben bizonyítják, hogy a változó energiaforrások miatti kockázatok távolról sem leküzdhetetlenek.

Az energiaügynökség számításai szerint az ellátórendszerek potenciális rugalmassága Japánban a legalacsonyabb (19 százalék), míg Dániában a legmagasabb (63 százalék). A Brit-szigeteken 31 százalékos, az Ibériai-félszigeten 27 százalékos, Mexikóban 29 százalékos, a skandináv árampiacon 48 százalékos, az Egyesült Államok nyugati partvidékén 45 százalékos, míg a kelet-kanadai Új-Brunswick áramellátó területen 37 százalékos rugalmasságot mutattak ki az áramszolgáltatási rendszerben. A különbözőség az eltérő földrajzi adottságokból és a különböző megújuló energiaforrások használatából fakad. Norvégia vízierőművei például rendkívül rugalmas termelési képességekkel rendelkeznek, míg Japán szén- és atomerőművekre alapuló rendszere csak lassabban tud reagálni a kereslet változására.

Richard Jones, az IEA vezérigazgató-helyettese a kötetbemutatón elmondta: miközben egyes területek nyilvánvalóan rugalmasabbak másoknál, valamennyi vizsgált területen nagyobb lehetőségek vannak a változó megújuló energiaforrások kibocsátásának kiegyensúlyozására, mint azt korábban gondolták. „Amíg a termelőrendszereket és a piacokat megfelelően összehangolják, a változó megújuló energiaforrások nagyobb aránya is megfelelő termelési biztonságot nyújthat” – érvelt Jones.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.