Nem csökkenthető az unió költségvetése

Az Európai Parlament (EP) véleménye szerint 2014 után nem csökkenhet az Európai Unió költségvetése a korábbi időszakhoz képest, sőt az EP e témával foglalkozó különbizottsága a következő hosszú távú büdzséről megszavazott jelentésében a 2013-as évhez viszonyítva legalább 5 százalékos növekedést javasol – erősítették meg magyar EP-képviselők csütörtökön kiadott közleményeikben.

MNO
2011. 05. 26. 20:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Surján László (KDNP) egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az EP szocialistái „2014-től több milliárd euróval csökkentenék a Közös Agrárpolitika (KAP) kereteit”. „A többség ugyanis a korábbi kompromisszum ellenére elfogadott egy olyan szocialista módosítást, amely több milliárd eurót vonna ki az agrárszektorból” – áll a közleményben. A módosítás a képviselő szerint eltörölné a mezőgazdasági exporttámogatásokat, „ami a néppárti frakció számára elfogadhatatlan”.

A közlemény szerint 2007 óta Magyarország a hazai termékek világpiacra juttatásához több mint 100 milliárd forintot kapott az Európai Uniótól. „Amennyiben a szocialisták javaslatát a júniusi plenáris ülés is megerősíti, félő, hogy a magyar gazdák 2014-től eleshetnek ettől a támogatástól” – jelezte Surján László, korábbi költségvetési jelentéstevő. Hozzátette, hogy a kohéziós politika pénzügyi forrásait viszont „sikerült megvédeni”.

Göncz Kinga (MSZP) úgy fogalmazott: „A parlamenti képviselők világos üzenetet küldtek a tagállamoknak: kevesebb pénzből nem lehet több Európát építeni. Ha meg akarjuk valósítani a 2020-ig tartó stratégiában szereplő céljainkat, akkor nem fagyaszthatjuk be az uniós büdzsét.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.