Nyilatkoznia kell vagyonáról a köztársasági elnöknek is

Nyilvánosságra hozta a kormányzati portálon a közigazgatási és igazságügyi tárca a köztársasági elnök jogállásának és javadalmazásának részletes szabályait megállapító sarkalatos törvény tervezetét. A tervek szerint az új alaptörvénnyel együtt, azaz 2012. január 1-jén életbe lépő jogszabály nem változtat a köztársasági elnök és a volt államfők javadalmazásának szabályain, de a közjogi méltóság jövedelmi és vagyoni viszonyainak átláthatósága érdekében az országgyűlési képviselőkkel azonos vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget állapít meg.

MNO
2011. 05. 31. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezet tartalmazza azokat a köztársasági elnök jogállására vonatkozó részletszabályokat, amelyek technikai jellegük miatt nem kerültek be az alaptörvénybe, meghatározza a köztársasági elnök javadalmazására vonatkozó szabályokat, és rendelkezik az államfő munkaszervezetére, a Köztársasági Elnöki Hivatalra vonatkozó legfontosabb szabályokról.

Az alkotmány alapján a köztársasági elnök ellenjegyzéshez nem kötött hatáskörében alakítja ki a hivatala szervezetét, ezért a törvénytervezet csak a legfontosabb keretszabályokat állapítja meg a hivatal szervezetére vonatkozóan, a többi kérdésről a köztársasági elnök dönt. Az előterjesztés lehetőséget ad arra, hogy a köztársasági elnök elnöki főtanácsadókat, elnöki tanácsadókat nevezzen ki, e kinevezés az elnök megbízatási idejére szól – olvasható a Kormány.hu-n.

A dokumentum szerint a köztársasági elnök havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap – ez jelenleg 38 650 forint – harminckilencszerese. Az államfőnek minden naptári évben negyven munkanap szabadság jár. A köztársasági elnök elnöki rezidencia használatára jogosult, amelyet köteles igénybe venni. Az államfő – személyi, illetve hivatali célra – két személygépkocsi használatára, rádiótelefon- és internethasználatra, valamint kormányzati célú hírközlő hálózat használatára jogosult. A köztársasági elnök halála esetén özvegyét, illetve örökösét egy összegben a hathavi tiszteletdíjának megfelelő összegű juttatás illeti meg.

A tervezet értelmében a volt köztársasági elnököt – ha a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából biztosítottnak nem minősül – havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű juttatás illeti meg. Ha a volt köztársasági elnök öregségi nyugdíjban részesül, a juttatást a részére járó nyugdíj havi összegével csökkentett mértékben kell folyósítani. Kérelmére megfelelő lakáshasználati jog illeti meg, e jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt államfő halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást és annak fenntartását a hivatal biztosítja; ha a volt köztársasági elnököt más közjogi tisztséggel összefüggésben lakáshasználati jog illeti meg, azt csak egy lakásra vonatkozóan érvényesítheti.

A volt elnököt személyes gépkocsihasználat illeti meg, amelyhez autót és gépjárművezetőt a rendőrség biztosít; kétfős titkárságot alkalmazhat, ennek feltételeit a hivatal biztosítja. A volt köztársasági elnök a közéletben történő részvétele, így közcélú felajánlások, adományok céljából – a költségvetéséről szóló törvényben az Országgyűlés fejezeten belül, külön soron tervezett – előirányzat feletti rendelkezésre jogosult – áll a KIM tervezetében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.