Orbán: Magyarország meg akarja nyerni a küzdelmet + Képriport

A miniszterelnök szerint Magyarországon a gazdasági rendszer teljes átszervezése zajlik. Orbán Viktor a hétfői budapesti COSAC-találkozón úgy fogalmazott: az államadósságra mint ellenségre, nem pedig mint politikai kihívásra tekintenek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787338" target="_blank"><strong>• „Meglehetősen intenzív időszakon van túl Magyarország”</strong></a>

MNO
2011. 05. 30. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az államadósság tekintetében Magyarország háborúban áll, és ezt a küzdelmet meg akarja nyerni” – mondta a kormányfő az EU-tagállamok parlamentjei európai ügyi bizottságainak ülésén, a Parlamentben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államadósság elleni harc sikeréhez olyan lépésekre is szükség van, amelyek ma még újak, vagy amelyektől már elszokott az unió. Orbán Viktor közölte: ki kellett mondani, hogy az államadósságot négy év alatt a GDP mostani 82 százalékos szintjéről a 70–75 százalék közötti sávba kell levinni.

Rendezett kapcsolatokra van szükség

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak stratégiailag rendezett kapcsolatra van szüksége Oroszországgal, azonban ha nincs közép-európai együttműködés, akkor nehezen fog létrejönni stratégiai kiegyezés a kontinens és Oroszország között. A miniszterelnök azt mondta: Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége. Hozzátette, a térség katonai biztonsága ugyan adottnak tekinthető, azonban szükség van gazdasági biztonsági garanciákra is, elsősorban az energia területén. Hangsúlyozta azt is, hogy biztosítani kell az észak–déli útvonalakat a Balti-tengertől az Adriáig. Közép-Európa megerősödése egyetemes, átfogó európai érdek – jelentette ki Orbán Viktor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.