időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Orbán: Magyarország meg akarja nyerni a küzdelmet + Képriport

MNO
2011.05.30. 09:11

A miniszterelnök szerint Magyarországon a gazdasági rendszer teljes átszervezése zajlik. Orbán Viktor a hétfői budapesti COSAC-találkozón úgy fogalmazott: az államadósságra mint ellenségre, nem pedig mint politikai kihívásra tekintenek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787338" target="_blank"><strong>• „Meglehetősen intenzív időszakon van túl Magyarország”</strong></a>

„Az államadósság tekintetében Magyarország háborúban áll, és ezt a küzdelmet meg akarja nyerni” – mondta a kormányfő az EU-tagállamok parlamentjei európai ügyi bizottságainak ülésén, a Parlamentben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államadósság elleni harc sikeréhez olyan lépésekre is szükség van, amelyek ma még újak, vagy amelyektől már elszokott az unió. Orbán Viktor közölte: ki kellett mondani, hogy az államadósságot négy év alatt a GDP mostani 82 százalékos szintjéről a 70–75 százalék közötti sávba kell levinni.

Rendezett kapcsolatokra van szükség

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak stratégiailag rendezett kapcsolatra van szüksége Oroszországgal, azonban ha nincs közép-európai együttműködés, akkor nehezen fog létrejönni stratégiai kiegyezés a kontinens és Oroszország között. A miniszterelnök azt mondta: Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége. Hozzátette, a térség katonai biztonsága ugyan adottnak tekinthető, azonban szükség van gazdasági biztonsági garanciákra is, elsősorban az energia területén. Hangsúlyozta azt is, hogy biztosítani kell az észak–déli útvonalakat a Balti-tengertől az Adriáig. Közép-Európa megerősödése egyetemes, átfogó európai érdek – jelentette ki Orbán Viktor.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.