Pénz nélkül lehetetlen az innováció

Az európai versenyképesség növelésében a minőségre kell helyezni a hangsúlyt és az innováció felé kell elmozdulni – nyilatkozta Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparért és vállalkozáspolitikáért felelős biztosa az MTI-nek az Európai Vállalkozói Díj átadási ünnepségének szünetében.

MNO
2011. 05. 25. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: pénz nélkül a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára lehetetlen az innováció, ezért szükséges őket hozzásegíteni az állami és a magánforrásokhoz. A biztos hangsúlyozta, hogy a magánszférából származó kockázati tőke felhasználására új szabályokat kívánnak létrehozni, a közszféra esetében pedig építenének az Európai Unió kutatási keretprogramjában lévő lehetőségekre. Jelenleg a kkv-k nehezen jutnak fejlesztési forráshoz a kutatási keretprogramban, ezért a szabályok megváltoztatása alapvető fontosságú, és dolgoznak az adminisztrációs terhek lebontásán is.

Antonio Tajani rámutatott arra is, hogy a bizottsági munkában a reálgazdaságra és a kkv-kra szeretnének koncentrálni a belső piacon, de emellett szorgalmazzák ezen cégek nemzetközi piacokon való megjelenését is. Jelenleg az Európai Unióban működő kkv-k 23 százaléka van jelen a nemzetközi piacokon, és mindössze 13 százalékuk exportál az unión kívüli országokba.

A biztos beszámolt arról, hogy júniusban Dél-Amerikába utazik, mert szeretné, ha több európai cég lenne jelen a dél-amerikai piacokon. Ugyanakkor a vállalatok nemzetközivé válásához új klasztereket kell létrehozni az ipar, a kkv-k és az egyetemek között. Hamarosan Máltán vitatják meg a klaszterek jövőjét, Rómában pedig az oktatásról, nevelésről tartanak tanácskozást, mert az új iparpolitika számára fontos, hogy a jelenleginél több mérnök legyen az unióban – tette hozzá Antonio Tajani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.