Pénzért vették volna meg Strauss-Kahn szabadságát?

Pénzt ajánlottak a Dominique Strauss-Kahnt szexuális bűncselekménnyel vádoló szobalány Guineában élő, szegény rokonainak a volt IMF-vezér támogatói, cserébe azért, hogy a nő elálljon az eljárástól – közölte kedden a New York Post című bulvárlap. Közben Franciaországban az elnökjelöltséget elbukó Strauss-Kahn szexbotránya ellenére is a baloldal nyerheti meg a választásokat.<br />

MNO
2011. 05. 24. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szobalány az ügyészség védőőrizetében áll, így nem lehet közvetlenül kapcsolatba lépni vele, DSK támogatói ezért a hozzátartozóit környékezték meg – állította a lap egy francia üzletasszonyra hivatkozva, aki „szoros kapcsolatban áll Strauss-Kahnnal és a családjával”. A üzletasszony kifejezte meggyőződését, hogy az ügyet sikerül majd csendben lezárni, s hogy Strauss-Kahnnak végül egyetlen napot sem kell majd börtönben eltöltenie.

A lap úgy tudja, hogy a szobalány rokonai az éhezéshez közeli szegénységben tengetik életüket egy Tchiakoulle nevű faluban, ahol nem ismerik sem a kövezetet, sem a villanyvilágítást, és ahol az átlagos havi jövedelem mindössze 45 dollár (mintegy 8600 forint). A rokonok még cipőt sem tudnak venni maguknak. A szobalány – akit a bulvárlap korábban hithű, fejkendős muzulmánnak írt le, majd elhintette vele kapcsolatban, hogy AIDS-es lehet – jelenleg Bronxban él a 15 éves lányával. A nővérétől és a sógorától kap némi anyagi támogatást.

Az ügyészi hivatal felszólította a rokonság New Yorkban élő tagjait, hogy ne fogadjanak telefonhívásokat Strauss-Kahn támogatói részéről. A lap szerint a vádnak a szobalány újabb vallomása nélkül is elegendő terhelő bizonyítéka van Strauss-Kahn ellen. Rendelkezésre áll például a rendőrségen videóra vett és a nagy esküdtszék előtt tett vallomása, a szálloda alkalmazottainak nyilatkozatai és a szálloda szőnyegén és a vádlója blúzán talált spermából nyert minta.

„Nem tudod, hogy ki vagyok én?”

A Fox News hírcsatorna rendőrségi forrásból olyan információ birtokába jutott, amely szerint Strauss-Kahn a nemi erőszak kísérlete közben meg akarta félemlíteni a szobalányt. „Nem tudod, hogy ki vagyok én?” – ordított rá állítólag többször is DSK a nőre, aki azzal mentegetőzve próbált meg kiszabadulni a szorításából, hogy elveszíti az állását, ha enged a gerjedelmének. „Nem, bébi, ne aggódj, nem fogod elveszíteni az állásodat. Nem tudod, hogy ki vagyok én?” – válaszolta állítólag az IMF volt vezére.

Strauss-Kahnnak egyébként kedden el kell hagynia a Broadway 71. alatt lévő lakását, és meg kell próbálni olyan biztos házba költöznie, amelynek lakói nem tiltakoznak a házi őrizete és az állandó médiajelenlét miatt.

A jobboldal nem tudta kihasználni DSK bukását

Nem változtatott a franciák politikai hozzáállásán Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten lemondott vezérigazgatójának szexuális bűncselekmény gyanúja miatti amerikai vád alá helyezése: közel kétharmaduk baloldali győzelmet akar a jövő évi elnökválasztáson – derül ki a kedden nyilvánosságra hozott felmérésekből.

A BVA közvélemény-kutató adatai szerint sem a kormányzó jobboldal, sem a szélsőjobboldal nem tudta javára fordítani a baloldal legesélyesebbnek számító jelöltjének látványos bukását. Martine Aubry, a szocialisták jelenlegi vezetője 59, Francois Hollande korábbi főtitkár pedig 62 százalékkal győzné le Nicolas Sarkozy konzervatív államfőt, ha most tartanák az elnökválasztás második fordulóját.

Az első fordulót is a baloldali jelölt nyerné meg: Aubry 24, Hollande pedig 29 százalékkal. Velük szemben a jelenlegi elnök 22 százalékot kapna. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke 17, illetve 19 százalékkal a harmadik helyre szorulna, s nem jutna be a második fordulóba. Az Ifop által a Paris Match magazin számára készített felmérés szerint pedig a franciák 57 százaléka szeretne jövőre baloldali győzelmet az elnökválasztáson. Ez egypontos emelkedést jelent az intézet múlt heti adataihoz képest. A jobboldal pedig az előző heti 40 százalékról 38-ra esett vissza.

Hollande lehet a befutó

A Szocialista Párt (PS) jelöltjét a tagság választja meg októberben. Francois Hollande már jelezte, hogy részt vesz a megméretésen. Martine Aubry korábban még arról beszélt, hogy DSK-val szemben nem kívánja magát jelöltetni. Miután a volt IMF-vezér diszkreditálódott, a PS főtitkára várhatóan a közeljövőben hivatalosan bejelenti jelöltségét. Hollande és Aubry között az elnökjelöltségért folyó küzdelmet az előbbi nyerné meg 59-39 százalékos arányban, ha a teljes lakosság szavazhatna a baloldal jelöltállításán. A szocialista szimpatizánsok körében is Hollande a favorit, de kisebb, 53-46 százalékos arányban. Az Ifop-felmérésből az is kiderül, hogy DSK, aki korábban 71 százalékos tetszési mutatóval a legnépszerűbb francia politikus volt, letartóztatása óta 29 százalékot vesztett népszerűségéből, s jelenleg 42 százalékon áll. A BVA felmérése a nagy regionális lapok számára készült.

A L’Est Républicain kommentárja szerint DSK bukásával nem következett be a várt politikai földrengés. Az „őrült New York-i hét után a franciák elkapcsoltak a DSK-sorozatról” – fogalmaz a lap. A szerkesztőségi írás szerint a politikai szexbotrány ellenére a baloldal nem vesztette el a morális csatát az elnökválasztás előtt. A La Montagne pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az a tény, hogy DSK kiesése a versenyből semmilyen hatással nincs a franciák pártszimpátiájára, arra utal, hogy a PS számára valószínűleg nem is lett volna jó jelölt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.