Pénzügyi segítséget kapnak a beszállítók

Pénzügyi mentőcsomagot állít össze a japán kormányzat az autóipari beszállítóknak, az átszámítva 116 milliárd forintos támogatás felhasználásáról a szakma dönthet a tervek szerint.

MNO
2011. 05. 30. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 50 milliárd jen nagyságú mentőcsomagot az állami fejlesztési bank biztosítja a még formálódó elképzelés szerint. A pénzt a beszállítók szövetsége oszthatja szét a tagok között.

Japánban 14 autógyártó cég működik, 800 nagy hazai beszállítóra támaszkodva, amelyek további 4 ezer kisebb céggel működnek együtt, a „beszállítók beszállítói” pedig mintegy 20 ezer japán vállalkozással állnak kapcsolatban. A hálózat a márciusi kettős természeti katasztrófa hatására felbomlott.

A legnagyobb cégek, mint például a Toyota és a Honda termelése nagyjából 50 százalékkal esett vissza. A termelés újjászervezése vontatottan halad – mutatják a statisztikák, amelyek alapján áprilisban a Toyota hazai gyáraiban 350 ezer gépkocsi készült, ami 48,1 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, a Honda pedig 138 ezer kocsit gyártott, 52,9 százalékkal kevesebbet a tavalyinál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.