Pozitívan látják a helyzetet a belga vállalkozások

Pozitív tapasztalatokról számoltak be a témával foglalkozó, keddi vallon-magyar gazdasági szemináriumon részt vevő belga vállalkozások magyarországi jelenlétükkel kapcsolatban – mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára, aki kiemelt előadóként részt vett az említett programon, Liege-ben.

MNO
2011. 05. 17. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszédében az államtitkár a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit ismertette, valamint azt, hogy milyen intézkedésektől reméli a kabinet a külföldi befektetések vonzását. Beszélt továbbá a magyar-belga gazdasági kapcsolatokról is. A szeminárium résztvevői Magyarországon befektető belga vállalkozások (a GlaxoSmithKline Biologicals SA, a Carmeuse Group és az Airwatec SA) tájékoztatták tapasztalataikról, mégpedig az államtitkár beszámolója szerint nagyon pozitív értékeléssel.

Vallon részről felhívták a figyelmet néhány kihívásra is, köztük a magas energiaárakra. Fontosnak mondták a magyar bérszínvonal kiszámíthatóságát és általában a kiszámítható gazdaságpolitikát. Azt is kérték, hogy az oktatási rendszer tartson lépést a befektetők munkaerőigényével. Becsey Zsolt a felmerült kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy a magyarországi különadók ideiglenes jellegűek. Azt is leszögezte, hogy a kormány tartani kívánja a termelő szektorra bejelentett intézkedéseket az adminisztrációs terhek és az adók csökkentésére.

Az MTI kérdésére Becsey Zsolt elmondta, hogy a nemzetközi gazdasági válság a magyar-vallon kapcsolatokat is némileg visszavetette, és a befektetések újraélénkülésének jelei most kezdenek látszani. Megjegyezte: annak a jelei is mutatkoznak, hogy az erősebb flamand-magyar gazdasági kapcsolatok mellett a vallon vállalati szektor is nyit Magyarország felé.

Példaértékűnek nevezte az államtitkár az úgynevezett klaszterekre (hálózatokra) épülő vallon versenyképességi stratégiát, azaz a nagyvállalkozások és az egyetemek, valamint kisvállalkozások közti kapcsolatok kiépítését. A liege-i fórum előadói közé tartozott Jean-Claude Marcourt vallon gazdasági miniszter, valamint Philippe Suinen, a vallon külkereskedelmi és befektetési ügynökség vezetője is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.