Schmitt: A nemzet nevében, fájó szívvel búcsúzom + Képriport + Videók

„Nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök” – mondta Schmitt Pál rövid sajtónyilatkozatában azt követően, hogy a Sándor-palotánál felállított emlékezési helyen gyászszalagot kötött a nemzeti lobogóra, és lerótta kegyeletét a vasárnap elhunyt köztársasági elnök fényképe előtt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787310" target="_blank"><strong>• A miniszterelnök is lerótta kegyeletét Mádl Ferenc emlékére</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787294" target="_blank"><strong>• „Minden magyar elnöke volt”</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787230">• Elhunyt Mádl Ferenc</a></strong><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787280"><strong>• Mádl Ferenc halálára</strong></a>

MNO
2011. 05. 29. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételeit!

Nekrológ

Bejelentkezés 18 órakor

Bejelentkezés 19 órakor

Bejelentkezés 20 órakor


A Sándor-palota déli kapujánál a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét tették ki egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget. Schmitt Pál gyászszalagot kötött a lobogóra, gyertyát gyújtott Mádl Ferenc emlékére, majd beírt abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki a Sándor-palota előtt. A köztársasági elnök elsőként írt az emlékkönyvbe: „A nemzet nevében fájó szívvel búcsúzom, megrendüléssel, örök tisztelettel. Schmitt Pál.”

A csendes megemlékezésen Schmitt Pál, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, rövid sajtónyilatkozatában azt mondta: „Mádl Ferenc nemcsak elődöm, példaképem, hanem mondhatom, a barátom is volt. Segítette a munkámat, mint ahogy mindannyiunkét segítette.”

Az államfő emlékeztetett: a volt köztársasági elnök nemzetközileg elismert, nagy hírű professzor volt, tagja a Professzorok Batthyány Körének, rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, az európai jog terén végzett kutatásait, személyét nemzetközileg nagyra tartották. Schmitt Pál közölte: a volt elnök temetéséről később intézkednek.

Az államfő után lerótta kegyeletét Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Miután mécsest gyújtott az elhunyt köztársasági elnök emlékére, az emlékkönyvbe azt írta: „Adj, uram, békességet neki.” Mécsest gyújtott és fejet hajtott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is. Szintén lerótta kegyeletét Schiffer András, az LPM frakcióvezetője, részvétnyilvánító bejegyzésével így búcsúzott: „Kedves professzor úr, emlékét tisztelettel megőrzöm.”

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palotánál csendes megemlékezésre vasárnap este kilenc óráig és hétfőn reggel nyolctól ugyancsak este kilenc óráig van lehetőség.

Mint ismert, Mádl Ferenc vasárnap, nyolcvanéves korában hunyt el. A volt köztársasági elnök, elismert jogtudós köztiszteletben álló személyiség volt. Orbán Viktor miniszerelnök, a parlamenti pártok és köztiszteletben álló személyiségek, valamint Tarlós István főpolgármester is részvétét fejezte ki a hír hallatán. A volt államfő érdemeit kiemelve hangsúlyozták: „Mádl Ferenc élete és munkája példa volt mindannyiunk számára.”

(MTI/MNO)


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.