Schmitt a rendszerváltás tapasztalatait értékeli az ülésen

A rendszerváltás tapasztalatait is értékeli Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken Varsóban, a közép- és kelet-európai államfők találkozójának első napján – mondta Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője csütörtökön az MTI-nek. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/786622" target="_blank"><strong>• A magyar államfő is ott lesz a 17. csúcstalálkozón</strong></a>

MNO
2011. 05. 26. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép- és kelet-európai országok elnökei kétnapos tanácskozást tartanak, az 1993-ban tartott első informális beszélgetést követően már tizenhetedik alkalommal találkoznak, és keresik közösen a megoldásokat a régió problémáira.

A magyar államfő pénteken várhatóan az egyik első felszólalóként kap szót a plenáris ülésen. Schmitt Pál beszédében előreláthatóan a kelet-közép-európai rendszerváltás tapasztalatait értékeli az elmúlt húsz év tükrében. A köztársasági elnök emellett felhívja majd a figyelmet az Európai Unió keleti partnerségi programjának fontosságára is – fejtette ki a hivatalvezető.

A közép- és kelet-európai államfők találkozójára húsznál több államfő jelentette be részvételét, de Lengyelországba érkezik Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is, aki péntek este munkavacsorán találkozik az államfőkkel.

A találkozóra meghívót kapott Koszovó elnöke is, emiatt Szerbia és Románia jelezte távolmaradását, ugyanakkor Szlovákia elnöke annak ellenére is jelen lesz, hogy országa sem ismerte el a 2008-ban függetlenné vált Koszovót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.