Schmitt magyarországi látogatásra invitálta a pápát

Magyarország európai uniós elnökségének eredményeiről és a magyar alkotmányról is beszélt egymással XVI. Benedek és Schmitt Pál. Az egyházfő a vatikáni Liszt-koncert előtt fogadta a köztársasági elnököt a VI. Pál audienciaterem melletti fogadószobában.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/786990" target="_blank"><strong>• XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta Schmitt Pált + Képek</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyedórás angol nyelvű találkozóról az államfő számolt be az MTI-nek. „Köztársasági elnöki beiktatásom óta másodszorra találkoztam XVI. Benedek pápával. Tavaly szeptemberben Castelgandolfóban, amikor is az ígéreteinkre volt kíváncsi. Arra, milyen lesz a soros magyar európai uniós elnökség és milyen lesz a magyar alkotmány. Most arról számolhattam be neki, hogy az EU-elnökségünk célkitűzéseit megtartottuk, még ha más, fontos események is közbejátszottak. Részletesen beszéltünk az észak-afrikai államokban és az arab világban történt változásokról, demokratizálódásról. Szó volt a magyar alkotmány megszületéséről is: arról, hogy az alaptörvénybe bekerült a kereszténységre, a Szent Koronára és Szent Istvánra való utalás, illetve a család, a magzat és az anya védelme kiemelkedő szerepet kapott, XVI. Benedek pápa már tudott” – hangsúlyozta Schmitt Pál.

Hozzátette, hogy a magyar alkotmányban a keresztény értékekre való utalás megfogalmazása magának a pápának köszönhető, legutolsó találkozásukon ugyanis XVI. Benedek utalt arra, hogy a lengyel alkotmányt vegyék példaképnek a magyar alaptörvényhez. Schmitt Pál ismételten magyarországi látogatásra invitálta XVI. Benedeket, arra emlékeztetve, hogy II. János Pál pápa kétszer is felkereste hazánkat, de a legutolsó pápai látogatás tizenöt évvel ezelőtt volt.

Ami a Liszt-koncertet illeti, az államfő elmondta, hogy a művek kiválasztásában a pápával is konzultáltak. Végül pedig elmagyarázta, hogy azért szekszárdi kadarkát ajándékozott a pápának, mivel ez a magyar európai uniós elnökség egyik kiválasztott bora, és Liszt képmása díszíti a címkéjét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.