Semjén: Kötelességünk magyarságunk megőrzése

A Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt hétfőn Budapesten, az Óbudai Egyetemen. A miniszterelnök-helyettes bejelentette: már kilencvenezer állampolgársági kérelem érkezett.

MNO
2011. 05. 30. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselőinek részvételével tartott EU-Ped 2011 pedagógusnapi ünnepségen azt mondta: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték; senki nem adhatja az egyetemes emberiségnek azt az értékgazdagságot, amit a magyar nyelv, a magyar kultúra és történelem. Semjén Zsolt hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni kötelességünk a saját magyarságunk megőrzése, ezért fontos, hogy a Kárpát-medencei magyar oktatás ne elszigetelt, atomisztikus darabokból álljon, hanem egységes és élő legyen. Kitért arra is, hogy a történelem viharai szétszaggathatták a nemzetet, de ettől még nyelvileg, kulturálisan, szellemileg „egy valóság vagyunk”.

A miniszterelnök-helyettes az egyszerűsített honosításról szóló jogszabály megalkotását felidézve bejelentette: jelenleg a kilencvenezredik állampolgársági kérelemnél tartanak. Mint mondta, a Szent István-i örökség lényege az országépítés, de ez nem fog úgy menni, ha csak a parlament meg a kormány építi az országot. Csak akkor működik, ha minden nemzetrész, minden kisebb-nagyobb közösség „kis Szent Istvánként” építkezik – tette hozzá Semjén Zsolt.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára köszöntőjében arról szólt: azon munkálkodnak, hogy a Felvidéken és Kárpátalján is legyen egy-egy akadémiai bizottságuk. Ha nincsenek tanárok, nincsen jól képzett ifjúság – hangsúlyozta. Rudas Imre, az egyetem rektora kiemelte: tiszteletadás ez a nap, tiszteletadás a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatásnak és a magyar nyelvű oktatásban részt vevőknek. A felsőoktatási intézmények átalakításával kapcsolatban kiemelte: nagyra értékelik, hogy ez a kérdés egyelőre lekerült a napirendről. Hozzátette, üdvözlik, hogy csak hatástanulmányok, elemzések készültek, további konzultációk után fogalmaznak meg új javaslatot. Hisznek abban, hogy az egyetem eredményei, annak a különféle mutatók szerint a felsőoktatásban elfoglalt helye meggyőzően bizonyítja az intézmény önállóságának jogosultságát – közölte a rektor.

Az eseményen – amelyen címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról szóló dokumentumot adtak át Semjén Zsoltnak – részt vett Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, Mészáros Alajos, az Európai Parlament szlovákiai képviselője és Korhecz Tamás, a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az ünnepségen egyperces néma felállással emlékeztek a vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.