Sok milliárd forint érkezhet a városba

Több mint egy évtized alatt sok milliárd forintos idegenforgalmi fejlesztés is megvalósulhat Gyulán, ha kedvező lesz a befektetői hangulat, s kiépül egy régóta tervezett gyógyászati, rekreációs, üdülő- és szórakoztatóközpont – közölte a város polgármestere csütörtökön.

MNO
2011. 05. 26. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görgényi Ernő (Fidesz) a helyi képviselő-testület e témáról szóló ülését követően elmondta: az önkormányzat korábban megállapodott a Gyulai Világfürdő Termálpark Fejlesztő és Befektető Kft.-vel arról, hogy megvizsgálják a város területén található, úgynevezett Kisökörjárásban fekvő 54 hektáros területen egy üdülőkomplexum megvalósíthatóságának a lehetőségét. A magyar magánszemélyekből álló, egyebek között Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontját is birtokló, és erre a célra alakult kft. időközben elvégezte a feladatát. Így megszerezte az illetékes hatóságoktól a beruházás megindításához szükséges elvi engedélyeket, és tisztázta az ingatlan tulajdonviszonyait is.

A képviselő-testület csütörtökön döntött arról, hogy a város tulajdonában álló területet megfelelő könyvvizsgálói jelentések elkészítését követően beapportálja a projektcégbe, s így harmadnyi tulajdonrészt szerez az ingatlanfejlesztő társulásban. Ez az aktus várhatóan négy hónapon belül megtörténik, azt követően a többségi tulajdonosoknak lesz a feladatuk, hogy egy éven belül saját forrásaikból megépítsék a területhez vezető közműveket, illetve az úthálózatot.

A következő lépcsőben pedig meg kell találniuk azokat a befektetőket, akik hajlandók finanszírozni a tervezett szállodák és az azokhoz tartozó fürdők, továbbá apartmanházak és kiegészítő létesítmények, azok között vendéglátóegységek, illetve egy rekreációs és gyógyászati szolgáltató központ megépítését. Görgényi Ernő azt hangsúlyozta, hogy a terv „maratoni”, hiszen kedvező befektetői klíma esetében is több mint egy évtized alatt valósulhat meg a becslése szerint akár 60 milliárd forintot is elérő összegű fejlesztés.

Mint mondta, a városnak a telek apportálásán túl nem kerül pénzébe a beruházás, sőt ha megvalósul a projekt, akkor számíthat az idegenforgalmi adóra és a tulajdonát képező telek hasznosításából származó bevételekre is az önkormányzat. Mindemellett komoly nagyságrendben munkahelyeket is teremthetnek a városban – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.