Sokan érdeklődnek a lengyel olajkonszern iránt

Nagy az érdeklődés a lengyel Lotos finomító privatizációja iránt: a lengyel kincstárügyi miniszter pénteki bejelentése szerint június 10-én vagy 13-án teszik közzé a rövidített listán lévők pontos számát, de a cégek nevét nem közlik.

MNO
2011. 05. 27. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz TNK BP pénteken nyilvánosan bejelentette, hogy ajánlatot tett a Lotosra. Az orosz Kommerszant úgy tudja, hogy a Rosznyeftet és a Gazpromot nem érdekli a Lotos. A Dow Jones jól értesült forrásokból származó információkra hivatkozva márciusban arról számolt be, hogy a Mol is érdeklődik Lengyelország második legnagyobb olajipari konszernje iránt. Akkor – a Mol mellett – az orosz GazpromNyeft, a TNK BP Holding és a lengyel PGNiG céget, valamint néhány befektetési alapot említett a hírügynökség.

A lengyel kincstárügyi minisztérium tavaly október végén írt ki pályázatot a többségi részesedés eladására, de a lehetséges befektetők kérésére már kétszer elhalasztották a kötelező ajánlattétel végső időpontját. A lengyel államnak 53,19 százalékos tulajdonrésze van a vállalatban, ezt stratégiai befektetőnek akarják eladni, de hírek szerint külföldi állami vagyonalapok is érdeklődnek az üzletrész megvásárlása iránt. Az állami részesedés piaci értéke 2 milliárd zloty (729 millió dollár) körül van.

A Lotos – a PKN Orlen után a második legnagyobb lengyel olajkonszern – tavaly 464,95 millió zloty (116,58 millió euró) adózott eredményt ért el, 22 százalékos csökkenéssel 2009-hez képest. Bevétele, 36 százalékos emelkedéssel, 19,7 milliárd zloty volt. Az idei évet a cég sikeresen kezdte: az első negyedévben 635,25 millió zlotyra nőtt az adózott eredmény, a tavalyi 22,87 millió zloty után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.