Soltész: Ezek az emberek is fontosak a társadalom számára

Autistákat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat a Főkefe Nonprofit Kft. a Heves megyei Karácsondon abban a majorságban, amelyet a ferences rend működtetett eddig – jelentette be a szociális, ifjúsági és családügyekért felelős államtitkár hétfőn Karácsondon.

MNO
2011. 05. 30. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rehabjob.hu címen indított internetes portált a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft., az oldal célja, hogy segítséget és iránymutatást nyújtson megváltozott munkaképességű munkavállalók és fogyatékossággal élők toborzásában, információhoz jutásában – közölte a cég hétfőn az MTI-vel. A portál lehetőséget biztosít a piaci szereplők, segítő szervezetek bemutatására, továbbá folyamatos tájékoztatást gyűjt munkaerő-piaci integrációhoz kapcsolódó témában belföldről és külföldről egyaránt. A weboldal segít a munkáltatóknak a keresésben, a megváltozott munkaképességűek számára pedig az aktuális állásajánlatok mellett önéletrajz-feltöltési lehetőséget is kínál, valamint mindkét fél számára számos gyakorlati és elméleti tanáccsal áll majd rendelkezésre.


Soltész Miklós aláírta azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány átadja a majorságot a társaságnak, amely 4100 embert, közöttük 3500 megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalót foglalkoztat. A Főkefe az idén további három helyszínen, Martfűn, Tomajmonostorán és Jászapátiban indít mezőgazdasági termelést a négy telepen több mint száz megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával.

Soltész Miklós emlékeztetett arra: a kormány fél évvel ezelőtt indította útjára a „Segítő vásárlás” elnevezésű akcióját. Ennek célja, hogy elősegítsék a mezőgazdasági termékek helybeni értékesítését, a közigazgatás, illetve az önkormányzatok, például a közétkeztetés céljára. Ezt szolgálta a közbeszerzési törvény megváltoztatása is, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy ne csak a nagy áruházláncoktól szerezhessék be az árut, hanem a helyben termelőktől is.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával az állam bizonyítja, hogy ezek az emberek is fontosak a társadalom számára – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Magyar Gergely, a ferences rendtartomány tartományfőnöke felidézte, hogy a rendtartomány immár tíz éve működteti a közeli Gyöngyösön Autista Segítő Központját. Itt elsősorban otthont és oktatás biztosítanak autista gyermekek számára. Öt éve döntöttek a karácsondi majorság létrehozásáról, ahol felnőtt autistákat foglalkoztattak. Anyagi forrásaik viszont kimerültek; ezért határoztak arról, hogy átadják a működtetését a Főkefének – mondta az atya.

Szabó György, az évi mintegy ötmilliárd forintos forgalmat produkáló, állami tulajdonú társaság igazgatója hangsúlyozta, hogy a Főkefe tovább foglalkoztatja a majorságban élő 12 autistát, illetve még 20-22 megváltozott munkaképességű embert vesznek fel. Tájékoztatása szerint a társaság 77 tevékenységi kört üzemeltet. Egyebek között multinacionális sportszergyártónak szerelnek össze síkötéseket, illetve egy nemzetközi bútorgyártó számára asztali és falilámpákat. Működtetnek müzli- és zabpehelygyártó üzemet, elektronikai összeszerelőt, varrodát, illetve természetesen gyártanak keféket és seprűket.

A 8 hektáros major területén zöldségsavanyító és zöldségcsomagoló egységet működtetnek, illetve összesen 1500 négyzetméter alapterületen, fóliasátrakban termelik meg az ehhez szükséges alapanyagot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.