„Szép munka” – így fogták el Ratko Mladicsot a rendőrök szerint

Ratko Mladics elfogásának részleteit nevük elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselők mondták el az egyik amerikai hírügynökségnek. Tadics elnök szerint a hatóságok mindenkit el akarnak kapni, aki segített Mladicsnak a rejtőzködésben.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/786983"><strong>• Összevonhatják Mladics és Karadzsics perét Hágában</strong></a>

MNO
2011. 05. 28. 4:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ratko Mladicsot az elfogását megelőző éjszakai órákban fizikai fájdalmak gyötörték, ami miatt nem tudott aludni. Ezért elhatározta, hogy kimegy sétálni a ház kertjébe, hátha a friss levegőtől kitisztul a feje.

Eközben – hajnali öt órakor – húsz álarcos, fekete ruhás kommandós érkezett négy terepjáró gépkocsin a kétezer lakosú faluba, Lázárföldre (Lazarevo). Az autók csendben gurultak a falu utcáján, a kommandósok abban reménykedtek, hogy sikerül meglepniük a 16 éve körözött szökevényt.

Mindegyik terepjáró egy-egy olyan háznál állt meg, amelyben Mladics rokonai laknak. Annál a háznál, amelyben Mladics élt, a kommandósok átugrották a kerítést, majd éppen abban a pillanatban rontottak be a ház ajtaján, amikor az idős ember kifelé tartott. Megragadták, és durván a padlóra szorították. „Igazolja magát!” – kiáltotta egyikük. „Ratko Mladics vagyok” – válaszolta ő. „Szép munka. Megtaláltátok, akit kerestetek” – ismerte el megadóan.

A rendőrök szerint két töltött pisztoly volt Mladicsnál. „Ne csináljon ostobaságot!” – mondta neki az egyik kommandós. Mladics engedelmesen átadta nekik a fegyvereket. Mladics két évvel ezelőtt költözött a faluba, azt gondolván, hogy rokonai közelében biztonságban lesz. Úgy vélte, annyira megöregedett és megromlott az egészségi állapota, hogy senki nem fogja felismerni.

A hatóságoknak állításuk szerint korábban fogalma sem volt arról, hogy Mladics Lázárföldön rejtőzik, és arról a házról, amelyben lakott, csak annyit tudtak, hogy egy rokonáé. A volt tábornokot kereső nyomozók soha nem jártak a faluban. Az idős férfi ritkán ment ki a házból a betegségei okozta fájdalmak miatt.

El akarják kapni a segítőket is

Borisz Tadics szerb elnök szerint a hatóságok meg akarnak találni mindenkit, aki segítette a szökésben csütörtökön elfogott Ratko Mladics volt tábornokot. Tadics a BBC brit műsorszórónak adott, s péntek este ismertetett interjújában leszögezte: bíróság előtt kell felelnie mindenkinek, aki a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát védte és menedéket adott neki rejtőzködésének 16 éve alatt.

A nyomozók vizsgálni fogják a fegyveres erők és a rendőrség érintettségét is. A szerb elnök szavai szerint Mladics sok éven keresztül számolhatott „az állami gépezetben dolgozó egyes személyek” támogatására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.