Szereltek, olajoztak az űrben + Képek

Megkezdte második űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája vasárnap.

MNO
2011. 05. 22. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat és fél órára tervezett külső űrszerelési munkák során karbantartást végeznek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső burkolatán. Egyebek között feltöltik a hűtőfolyadékul szolgál szalmiákszesszel az egyik napelemtábla radiátorát, és elvezető csöveket helyeznek el a rendszerben. Megolajozzák az űrbázis baloldalán lévő napelemtáblák forgató berendezését és a Dextre nevű, kanadai gyártmányú robot karjait. Mindkét űrhajós – Andrew Feustel és a Mike Fincke – a legtapasztaltabb amerikai űrszerelők közé tartozik. Fincke a Hubble űrteleszkópon is végzett javításokat.


Az Endeavournek ez a 25. és egyben utolsó missziója. Hattagú legénységgel érkezett az ISS-re. Június 1-jén tér vissza a floridai Kennedy Űrközpontba. Szerelő űrhajósai addig még kétszer lépnek ki a nyílt világűrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA terveiben még egy űrsiklómisszió szerepel, várhatóan júliusban az Atlantist indítják el utolsó útjára. Az Atlantis visszatértével lezárul az 1981-ben kezdődött amerikai űrrepülőgép-program. Ezt követően az újgenerációs űrrepülők üzembe helyezéséig – várhatóan 2015-ig – az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA, űrhajósonként 51 millió dollárért.




Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.