Szexbotrány: négy kemény éjszaka után szabadult az elnök

Kiengedték a börtönből pénteken New Yorkban Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját, miután ügyvédei átadták a bíróságnak az egymillió dolláros óvadékot és egy ötmillió dolláros biztosítékról szóló igazolást.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785289" target="_blank"><strong>• Egymillió dollár: kifizeti az óvadékot, kiengedik Strauss-Kahnt</strong></a>

MNO
2011. 05. 21. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíró érvényesnek fogadta el a letétet, és helyi idő szerint péntek délután – közép-európai idő szerint késő este – tisztázta az ügyvédekkel, milyen feltételek mellett helyezhetik házi őrizetbe a pénzembert. A volt IMF-vezér ezután elhagyta a börtönt. A szigorított házi őrizethez 24 órás megfigyelés tartozik elektronikus karperec és videokamera használatával, s ezt még saját zsebből fizetett fegyveres őrökkel is meg kell erősíteni.

Strauss-Kahn feleségének ráadásul a New York Post amerikai bulvárlap szerint gondjai akadtak a lakásbérléssel, mert az először kiszemelt helyen – egy elegáns környéken, a 65. utcában – elutasították, amikor megtudták, hogy ki költözne oda. A volt IMF-vezér – korábbi francia pénzügyminiszter – négy éjszakát töltött az északkelet-manhattani Rikers-szigeti börtönben, miután szombaton őrizetbe vették a New York-i repülőtéren azzal a gyanúval, hogy a manhattani Sofitel szállóban erőszakoskodott az egyik szobalánnyal.

Csütörtökön vádat emeltek ellene többek között nemi erőszak kísérlete és személyi szabadság megsértése miatt. Legközelebb június 6-án kell megjelennie a bíróság előtt, hogy nyilatkozzon arról, bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott hét vádpontban.

Várják a javaslatokat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőtől várja tagországaitól a személyi javaslatokat a lemondott Dominique Strauss-Kahn posztjára egészen június 10-ig, s reményei szerint a következő hónap végéig megválaszthatja a nemzetközi hitelintézmény új vezérigazgatóját. Sakur Salan, az IMF 24 tagú vezető testületének, a Végrehajtó Tanácsnak a rangidős tagja – Egyiptom és a közel-keleti országok képviselője a testületben – arról tájékoztatott Washingtonban pénteken, hogy egyetértésre jutottak a kiválasztási folyamat rendjéről, amely szerinte „nyitott és átlátható” lesz.

A szűkített listából a tanács konszenzussal választja majd meg az új vezérigazgatót – mondta. Az IMF pénteki közleménye szerint május 23-tól várják a személyi javaslatokat, a jelölési folyamat június 10-vel zárul, s a valutaalap új főnökét várhatóan június végéig megválasztják. Az IMF eddigi vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn csütörtökön mondott le, miután az előző hétvégén a New York-i rendőrség szexuális bűncselekmény gyanújával – egy szállodai szobalány zaklatása miatt – letartóztatta és vádat is emeltek ellene.

Az új vezérigazgató kiválasztásáig az IMF vezető testületének döntése értelmében az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt. A The Wall Street Journal szerint utódként az IMF élére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a legesélyesebb, ha az igazgatótanács követi a hagyományt, amely szerint az IMF vezetője európai (a Világbanké pedig amerikai). A húszak csoportja (G20) azonban nemrég nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, így lehetséges más jelölt is a felzárkózó gazdaságú országok csoportjából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.