Szigorításba kezdhet a Fed

A magasabb inflációs nyomás miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hamarosan elkezdheti a monetáris politikai szigorítást – mondta Paul Volcker, a Fed korábbi elnöke hétfőn.

MNO
2011. 05. 30. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy madridi konferencián kijelentette, „véleményem szerint nagyon közel van ez az idő”. Az óriási költségvetési hiány, valamint a nulla közeli kamatszintek nem tarthatók fenn anélkül, hogy ne okoznának inflációs nyomást – tette hozzá.

Volcker úgy ítélte meg, hogy az inflációt egyelőre sikerült kordában tartani az Egyesült Államokban, és csökkentette az inflációs nyomást, hogy a magas munkanélküliségi szint lejjebb nyomta a béreket. „Eléggé valószínűtlen, hogy középtávon elszaladnának a fogyasztói árak.”

Ugyanakkor a Fednek közelről kell figyelnie a gazdasági folyamatokat és elővigyázatossági lépéseket kell tennie, még mielőtt az infláció kitörne. „Ez az igazi próbája a jegybanki, vagy költségvetési politikának: időben cselekedni” – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.