Szlovénia és Szlovákia nem zárja be az atomerőműveket

Szlovénia és Szlovákia hétfőn közölte, hogy nem tervezik atomerőműveik bezárását, mert mindkét ország energiaellátása nagymértékben függ a hazai reaktorok termelte energiától.

MNO
2011. 05. 30. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem tudom elképzelni, hogy Szlovénia leállítaná energiatermelését Krskóban azért, mert tartana egy nukleáris katasztrófától” – nyilatkozta Borut Pahor szlovén miniszterelnök a szlovák kollégájával, Iveta Radicovával tartott közös sajtóértekezletén. A német kormány a japán atomkatasztrófa nyomán hétfőn döntött arról, hogy 2022 végéig bezárja atomerőműveit.

Pahor szerint Szlovénia egyetlen atomerőműve – amely megfelel a legszigorúbb biztonsági követelményeknek – az ország energiaszükségletének harmadát fedezi. Bezárása esetén Szlovénia arra kényszerülne, hogy „a szomszédos országok atomerőműveiből származó energiát importáljon, és azok olyan közel vannak Szlovéniához, hogy egy ottani katasztrófának nálunk is lenne hatása” – mondta a szlovén kormányfő.

Radicová arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovákia két atomerőművének leállításával „az ország energiaszükséglete 50 százalékával egyenlő energiamennyiségtől esne el”. „Köztes megoldásra szólítunk fel, azaz emelni kell a biztonsági szintet, és teljesíteni a legmagasabb biztonsági követelményeket” – mondta a szlovák kormányfő egynapos szlovéniai látogatásán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.