Templomok éjszakáját tartanak Szlovákiában

Szlovákiában mintegy száz templom tart nyitva május 27-én éjszaka az első templomok éjszakáján, köztük magyar települések templomai is.

MNO
2011. 05. 27. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeumok éjszakája sikeres mintájára gondolták úgy a szlovákiai történelmi egyházak, hogy a templomok éjszakájával is felhívják magukra a figyelmet, ez az első ilyen rendezvény. A legtöbb templom a katolikus Nagyszombati Főegyházmegye területén várja a látogatókat, az ország keleti részén csak Gölnicbánya környékén, a rimaszombati járásban pedig egyedül Felsővályban nyitják meg a templomkapukat ezen az éjszakán.

A magyarlakta Felsővályban (Vysné Valice) a régióban egyedülálló, több száz éves erődtemplomba május 27-én este háromnegyed hatkor harangszóval hívják a látogatókat, majd az istentisztelet után Mikó Zoltán festményeiből és fotóiból nyílik kiállítás. Az erődtemplom udvarán este kilencig játszóház és vetélkedő várja a gyerekeket, utána a környék egyházi és világi kórusai adnak koncertet.

Éjjel tizenegy órától közös zsoltáréneklést és imát, valamint bibliaolvasást tartanak – írja az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában. A szlovákiai templomok éjszakája dunaszerdahelyi programjai este hatkor szlovák–magyar misével kezdődnek, és egészen éjfélig várják az érdeklődőket a Szent György-templomban. A programokról a dunaszerdahelyi katolikus portálon, a www.plebania.sk oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.