Tizenkét ember halt meg a merényletben

Pokolgépes merénylet oltotta ki legkevesebb tizenkét ember életét vasárnap egy észak-nigériai laktanya kantinjában. A detonációban huszonöten sebesültek meg. Egy helyi rendőrségi vezető közölte: nem tudni, hogy kik lehettek az elkövetők.

MNO
2011. 05. 30. 3:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadást néhány órával azt követően hajtották végre Bauchi városában, hogy beiktatták hivatalába a nyugat-afrikai ország régi-új elnökét, Goodluck Jonathant.

A Bauchiban elkövetett merénylet után nem sokkal a főváros, Abuja környékén lévő Zuba településen is robbanás történt egy sörözőben. Ebben a detonációban hárman sebesültek meg könnyebben. Bauchi határos Plateau szövetségi állammal, vagyis azon a „törésvonalon” fekszik, amely elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, ahol a keresztény hitűek teszik ki a lakosság többségét. A térség a muzulmán–keresztény ellenségeskedések egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában.

Nigériában az április 16-án rendezett elnökválasztást a keresztény Jonathan nyerte meg, s ez kiváltotta vetélytársa, a muszlim Muhammadu Buhari híveinek haragját, akik közül többen bosszúból támadást intéztek az északi területeken élő keresztények és a Dél-Nigériából érkező bevándorlók ellen. A keresztények azonban elégtételt vettek, és állítólag több száz muszlimot öltek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.