Tizennégy civil halt meg egy NATO-légicsapásban

Tizennégy civil – zömmel gyerek – halt meg egy NATO-légicsapásban szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölték helyi tisztségviselők.

MNO
2011. 05. 29. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi erőknek hónapok óta ez volt a legtöbb civil áldozatot követelő támadása az országban. A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Navzad körzetben, mert azt megtámadták lázadók. A helikopterekről kilőtt rakéták két lakóházat találtak el. Tizenkét gyerek és két nő halt meg, valamint megsebesült hat másik ember, három gyerek, egy nő és két férfi – olvasható a tartományi kormányzóság közleményében.

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erőkhöz (ISAF) már eljutott az értesülés, miszerint civilek halhattak meg egy légicsapásban. A helyszínre utazik a koalíciós erők és az afgán hatóságok közös vizsgálóbizottsága, hogy felderítse az eset részleteit – közölte Tim James őrnagy, ISAF-szóvivő. A körzet egyik afgán törzsi vezetője elmondta a francia hírügynökségnek, hogy a halálos áldozatok közül 12 ugyanahhoz a családhoz tartozott. Ő úgy tudja, hogy a sebesültek száma tíz – tette hozzá.

Az afgán vezetés és a nyugati koalíciós erők viszonyában különösen kényes pont, hogy a lázadók elleni katonai támadásokban sokszor polgári személyek is meghalnak. Ráadásul ezek az esetek megnehezítik a nyugatiak dolgát az afgán lakosság bizalmának elnyerésében és így a lázadók elleni harcban.

Az északkelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kormányzója szintén az AFP-nek nyilatkozva elmondta vasárnap, hogy a már ismert tálib áldozatokon túl a NATO gépeinek légitámadásában 20 rendőr és 18 afgán civil is meghalt egy szerdai összecsapásban a tartományban. Több száz tálib felkelő és az afgán biztonsági erők órákon át tartó tűzharcot vívtak egymással Duab körzetben. Közben rövid időre a lázadók kezére kerültek a körzet egyes részei. Az összecsapásban a NATO vezette koalíciós erők is részt vettek, légicsapásokkal segítve a földön harcoló afgán katonákat, illetve egy százfős különítmény is a helyszínre érkezett.

Az akkori jelentések még csak arról szóltak, hogy a lázadók veszítettek 17 embert. Közben azonban kiderült, hogy a NATO-gépek pilótái összetévesztettek több rendőrt a lázadókkal, ezért rájuk is lőttek. Civilek azért haltak meg a légitámadásban, mert a tálibok – akik civil ruhában voltak – elvegyültek egy település lakói között, így mindannyiukat lövések érték – mondta Dzsamalddin Badar kormányzó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.