Több tízezren tüntettek az atomerőművek ellen

Tízezrek tüntettek szombaton Németországban az atomerőművek ellen.

MNO
2011. 05. 28. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző környezetvédelmi szervezetek, a szakszervezetek, valamint az ellenzéki pártok felhívására az ország több mint húsz városában vonultak az utcákra az emberek, hogy követeljék a nukleáris erőművek mielőbbi bezárását, illetve az atomenergia hasznosításáról való lemondást.

A tiltakozó megmozdulást nem véletlenül időzítették a hét végére. Angela Merkel kancellár ugyanis várhatóan vasárnap kapja meg előzetesen azt a bizottsági jelentést, amelynek alapján az atomerőművekkel kapcsolatos végső kormányzati politika kialakítását ígérte. Egy március közepén, a fukusimai atomkatasztrófa után tartott, hasonló országos megmozduláson 250 ezren vettek részt. A tüntetők akkor élesen elítélték a Merkel-kormányt amiatt, hogy alig néhány hónappal korábban a németországi atomerőművek működési idejének átlagban 12 évvel történő meghosszabbítása mellett döntött.

A japán atomszerencsétlenség, illetve a rendkívül éles németországi tiltakozások nyomán a kancellár visszakozott, az energiapolitikában gyökeres fordulatot ígért, kilátásba helyezve az atomerőművekről való lemondás felgyorsítását, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítására való lehető leggyorsabb áttérést. Merkel elrendelte azt is, hogy a 17 németországi atomerőmű közül a 7 legidősebbet három hónapos átmeneti időre – június közepéig – zárják be. Egy további intézkedésként pedig egy politikusokból, tudósokból, valamint egyházi személyiségekből álló bizottságot hozott létre azzal a feladattal, hogy tegyen ajánlásokat az atomenergiáról való lemondás, valamint a megújuló energiaforrásokra való áttérés menetrendjére. Merkel közölte, hogy a végleges kormányzati álláspont kidolgozása június közepére várható.

A szervezők szerint az atomerőművek elleni, szombati országos megmozdulással a kormánykoalícióra kívánnak nyomást gyakorolni. A Merkel-kormány – mint állították – az elmúlt időszakban végrehajtott, egymással olykor szöges ellentétben álló lépésekkel elveszítette hitelességét, ezért jelezni kívánták, hogy az atomenergiáról való lemondásnál immár nincs visszaút. Értesülések szerint a szóban forgó bizottság – amely a Bölcsek Tanácsa elnevezést kapta – azt fogja javasolni, hogy a németországi atomerőműveket legkésőbb 2021-ig zárják be. Megfigyelők szerint külön érdekesség, hogy ez a korábbi, Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata–zöld kormány álláspontjához való visszatérést jelenti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.