Totálkáros autó után is fizetni kell

Gépjármű utáni öröklési illetéket akkor is fizetni kell, ha a megörökölt autó totálkáros és nem ér egyetlen forintot sem – derül ki a Kisalföld cikkéből.

MNO
2011. 05. 25. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adószabályok alapján öröklési illetéket kell fizetnie egy győri férfinak totálkárosra tört autója után, amely a balesetben elhunyt felesége nevén volt – írja a Kisalföld. A történtek tragikumát növeli, hogy éppen nászútra tartott tavaly szeptemberben a fiatal pár, amikor a 44-es úton a szemből jövő autó áthajtott a sávjukba és halálos balesetet okozott. A férfi felesége elvesztése után kórházba került és azért sem foglalkozott az autóronccsal, mert az intézkedő rendőrök ideiglenesen kivonták a forgalomból. Idén áprilisban azonban levelet kapott az adóhivataltól, hogy fizessen 47 ezer forint öröklési illetéket a nulla forintot érő autó után. A lap úgy tudja, méltányossági kérelme alapján elengedik a férfi fizetési kötelezettségét.

A Kisalföld információi szerint a gépjármű-öröklési illeték kapcsán az adóhatóság jogászai jelezték már a parlament illetékes szakbizottságánál is a törvény ellentmondásosságát, de mind ez idáig nem változtattak rajta a honatyák. A halálos balesetet okozó autós egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott három év próbaidővel.

(kisalfold.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.