Tovább erősödött a forint

Péntek reggel az euró erősödött a főbb devizákkal szemben, a forint pedig ezzel párhuzamosan az euróval szemben csekély, a dollárral és a jennel szemben pedig jelentősebb árfolyamnyereséget ért el.

MNO
2011. 05. 27. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frank jegyzése forintban alig változott, miután péntek reggel újabb negatív euró/svájci frank árfolyamrekord született. Pénteken délelőtt fél tízkor az eurót 269,09 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 269,65 forint után. A dollárt 188,82 forinton jegyezték 1,4254 dolláros euró árfolyammal, míg csütörtök délután 191,51 forinton, illetve 1,4098 dolláron. A svájci frank jegyzése 220,12 forint 220,67 forint után, száz japán jent pedig 233,30 forinton jegyeztek 235,57 forint után.

A dollár gyengülése és az euró erősödése csütörtök délután vette kezdetét, amikor a várttól elmaradó amerikai makrogazdasági adatok tükrében a dollárt még az euróövezeti szuverén adósságproblémával terhelt eurónál is kevésbé vonzó befektetési eszköznek ítélték meg a piacon. Az euró a csütörtök délutáni 1,41 dollár körüli jegyzésekről péntek reggelre 1,425-es jegyzésekre erősödött – pusztán a dollárral szembeni kamatprémiumának köszönhetően.

Miközben a forint viszonylag stabilan 270 alatti eurójegyzéseken stagnált, az euró erősödésével együtt a dollárral és a japán jennel szemben már komolyabb nyereségre tudott szert tenni. Az euró azonban a svájci frank ellenében új negatív rekordot állított be péntek reggel, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kamatemelésre tett javaslatot a svájci jegybanknak.

Péntek reggel ez euró 1,2163 svájcifrankjegyzésen érte el új negatív rekordját. A héten sorban követték egymást a negatív rekordok. Csütörtök délután 1,2246 frankon, előtte pedig szerdán 1,2293 frankon született új rekord.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.