Túlélik? Újabb óriási pofont kaphatnak a kormánypártok

A Zöldek további erősödését hozhatja az idei ötödik tartományi választás vasárnap Németországban. Brémában vélhetően a harmadik helyre zuhannak vissza a kereszténydemokraták és kieshetnek a parlamentből a liberálisok, ami további fejfájást okozhat Angela Merkelnek. A mostani választáson szavazhatnak először a 16-18 éves korosztály tagjai is.

Kovács András
2011. 05. 22. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az idei választási sorozat Németországban, de egyben lezárul annak tavaszi fejezete. Vasárnap Brémában, az ország legkisebb tartományában szavaznak a polgárok. A másfél millió lakosú északi városban 83 képviselői helyről döntenek, ahol a négy évvel ezelőtti voksolás óta szociáldemokrata–Zöld (SPD–Grüne) koalíció irányít. 2007-ben az SPD 36,8, a kereszténydemokraták (CDU) 25,7, a Zöldek 16,4, a Baloldali Párt 8,4, míg a szabad demokraták (FDP) 6 százalékot értek el.


Előrejelzések szerint nem várható a mostani koalíció bukása, de az erőviszonyok nagymértékben átrendeződhetnek. Az SPD vélhetően képes lesz négy évvel ezelőtti támogatottságának a megőrzésére, mivel jelenleg 36-37 százalékon áll. A második helyre a Zöldek futhatnak be, amivel folytatódik a párt megerősödésének országos trendje, amit már az idei tartományi választásokon is láthattunk. A környezetvédelmi kérdéseket előtérbe helyező alakulat a voksok 24 százalékára számíthat. A felmérések alapján látható, hogy a két pártnak simán meglehet a többsége a választásokat követően.

Rossz hírek jöhetnek Merkeléknek

A harmadik helyen végezhet a CDU, amely újabb jelentős vereség lenne a kormány számára, mivel idén csupán Szász-Anhaltban sikerült hatalmon maradniuk. Merkelék számára a legkeserűbb kudarc a március végi baden-württembergi választás volt, ahol 59 év után veszítették el a kormányzás jogát. Brémában a kereszténydemokraták 19-20 százalékra számíthatnak. A 2007-ben a helyi parlamentbe jutott Die Linke most 6-7 százaléknyi szavazatra számíthat, amivel ismételten frakciók alakíthatnak.


A vasárnapi választás egyik legnagyobb vesztese az FDP lehet, mivel jelenleg csupán 3-4 százalékon állnak, így várhatóan nem jutnak be a brémai törvényhozásba. Az FDP mélyrepülése már az idei tartományi megmérettetéseken is jól látszott, mivel több parlamentből is kiestek (Rajna-Pflaz, Szász-Anhalt). A liberálisok a 2009-es országos választásokon még 14,6 százalékot kaptak, míg mostanra mély válságba süllyedtek és emiatt Guido Westerwelle eddigi pártelnök is kénytelen volt lemondani. Philipp Roesler, az FDP újonnan megválasztott vezetője sem tudott eddig áttörést elérni, mivel pártja országos támogatottsága csupán 4 százalék.

Ilyenre eddig még nem volt példa

Az idei év legnagyobb áttörését eddig a Zöldek mutatták be, akik a március elejei japán atomkatasztrófát követően jelentős népszerűségnövekedést könyvelhettek el az atomerőművek bezárását követelve. A párt a legnagyobb sikerét Baden-Württembergben aratta, ahol ők adják a tartomány miniszterelnökét is. Brémában is folytatódni fog a Zöldek megerősödése, ami a városban élő nagyszámú fiatalnak és az atomerőművek elutasításának köszönhető – hangsúlyozta Gerd Langgruth politikai elemző.


A brémai tartományi választás másik érdekessége, hogy Németország történetében először szavazhatnak a 16-18 éves korosztály tagjai. A választói korhatár 16 évre csökkentése az Európai Unióban először Ausztriában történt meg még 2007-ben, de úgy tűnik, egyre több német tartomány szeretné ezt átvenni. A választójog ilyen kiterjesztése ellen többen is felszólaltak azért, mert szerintük egy 16-17 éves fiatal egyáltalán nem rendelkezik elég politikai ismerettel, hogy megalapozott döntést hozzon.


Fotók: Reuters


Lothar Probst politológus szerint a korhatár csökkentése egyáltalán nem járt az érdeklődés növekedésével ebben a korosztályban. Arról is beszélt, hogy akik majd vasárnap elmennek szavazni, vélhetően az ellenzéki pártokra adják majd voksukat.

(Forrás: spiegel.de, expatica.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.