Tűz volt a Fukusima–2 atomerőmű egyik üzemegységében

Kisebb tűz ütött ki pénteken a Fukusima–2 japán atomerőmű egyik üzemegységében; a lángokat rögtön eloltották, radioaktív anyagok nem kerültek a környezetbe – közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786569" target="_blank"><strong>• A sugárszennyezés nem oszlik szét, hanem terebélyesedik</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban az erőműben történt a tűzeset, amelyik a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima–1 atomerőmű közelében található. Az egyes reaktorhoz kapcsolódó áramelosztó szekrény kapott lángra a létesítmény alagsorában. A tüzet percek alatt eloltották, és senki sem sérült meg. A Tepco vizsgálja az üzemi baleset okát.

Ezzel egy időben hírügynökségek arról számoltak be, hogy a fukusimai atomerőművek környékén pénteken közepes erősségű, 4,7-es fokozatú földrengés történt. A földmozgás központja Fukusima prefektúrában volt Hamadori település közelében, tíz kilométerre a földfelszín alatt. A rengéseket érezni lehetett a szomszédos prefektúrákban, de még a fővárosban, Tokióban is. Károk nem keletkeztek, szökőárriadót sem rendeltek el. A nap folyamán ez már az ötödik olyan földrengés volt Honsú sziget területén, amely meghaladta a négyes fokozatot.

A japán kormány pénteken bejelentette, hogy anyagi forrásokat biztosít a sugárszennyezett talaj cseréjére a fukusimai óvodák és iskolák területén. A szükséges méréseket június elején végzik el, és megkezdődik a talajcsere. Az állami tanintézetek esetében az összes költséget, míg a magániskolák esetében a pénzösszeg felét állja az állam. A szennyezett földet hermetikus zsákokba pakolják, és föld alatti tárolókba szállítják.

Jelenleg a Fukusima prefektúra területén található iskolák és óvodák többségének udvarán nem játszhatnak a diákok. Az ablakokat nem nyitják ki, hogy megakadályozzák a sugárzó részecskék bejutását az épületekbe, de a nyár közeledtével melegszik az idő, ami egyre nagyobb gondokat okoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.