Új megközelítéssel állnak a romák foglalkoztatásához

Egy három pilléren álló, a romák társadalmi felzárkózását gyakorlatilag is megvalósító foglalkoztatási programot mutatott be a kormánynak, az önkormányzatoknak és a gazdasági élet szereplőinek ajánlva a Roma Polgári Tömörülés (RPT) vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 05. 26. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Üres szólamok, hangzatos ígéretek helyett tettekre és megoldásokra van szükség” – mondta Makai István. A roma felzárkózás európai modellje című projektről azt mondta: annak az elvi keretmegállapodásnak a gyakorlati megvalósítása, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke kötött százezer roma négy éven belüli foglalkoztatásáról. Az államnak, az önkormányzatoknak és a gazdasági élet szereplőinak ajánlott projekt – amelyet az RPT vezetője alulról jövő, állami forrást, segélyt vagy támogatást nem igénylő kezdeményezésnek nevezett – első pillére, hogy a vállalatok, gazdasági társaságok egy roma felzárkóztatási konzorciumba tömörülve vállalják, hogy a roma foglalkoztatottak aránya tükrözni fogja a lakosságon belüli létszámarányukat, és nyereségükből roma felzárkózási programokat támogatnak. Eddig 17, különböző szolgáltatói területeken tevékenykedő cég kapcsolódott be a programba, több száz romát foglalkoztatnak tartós munkahelyeken, és több multinacionális társasággal is zajlik az egyeztetés – mondta Makai István.

A második pillér a munkaerő-kölcsönzés, amely az idénymunkákkal járó foglalkoztatási kockázatokat és az adminisztrációs kiadások terheit venné le a szolgáltatást igénybe vevő cégek válláról. A projekt harmadik pillére egy komplex felzárkóztató és állásközvetítő szolgáltatás, amely a valós piaci, munkahelyi igények és az egyéni felkészültség összhangjára törekedve próbálja a hátrányos helyzetű, sok esetben tartósan munkanélküli embereket – egyenlő esélyeket biztosítva – visszavezetni a nyílt munkaerőpiacra. Az RPT vezetője – aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöki tisztségét is ellátja, és akit március elsejével Tarlós István főpolgármester fővárosi romaügyi biztosnak nevezett ki – közölte: konzultációt kezdeményezett a miniszterelnökkel, hogy ismertesse gazdaságélénkítő projektjét, amely szerinte „az uniós tagállamoknak is figyelemre méltó program”. Arról is szeretne konzultálni Orbán Viktorral, miként lehetne módosítani a közbeszerzési törvényt annak érdekében, hogy az a cég, amely állami és önkormányzati szektorban egy-egy pályázaton elindul, és garantálja, hogy a projektben romákat, halmozottan hátrányos helyzetűeket az országos népesség létszámarányának megfelelően alkalmaz, az elbírálásnál előnyt élvezzen.

Makai István szerint csak egy roma foglalkoztatási kvóta bevezetése lendíthetné fel a romák tartós foglalkoztatását, társadalmi integrációját; ezt elsősorban nemzetgazdasági és stratégiai kérdésnek nevezte. „Az előítéletek falainak lebontása és a társadalmi béke a foglalkoztatással kezdődik, és bízunk benne, hogy a kormányzat is késznek bizonyul a projekt támogatására” – mondta a roma vezető.

A konzorciumhoz elsőként csatlakozó, takarítással foglalkozó Fort Kft. gazdasági vezetője, Virágh Endre a sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány munkahelyet teremteni nem tud, a közmunkaprogramok nem vezetik vissza az embereket a munkaerőpiacra, ezért hosszabb távon kell megoldást keresni a tartós foglalkoztatásra. Király János, a Laurus 2000 Kft. vezetője azt mondta: a program olyan lehetőségeket kínál, amely új távlatokat nyithat cégek és emberek számára is, ezért bővebb gazdasági kör bevonását sürgette. Az RPT elnöke emlékeztetett: az elmúlt hat évben több, foglalkoztatást segítő programot indítottak kisebbségi önkormányzatok bevonásával, létrehozták az Új Híd elnevezésű nonprofit kft.-t, az FCÖ vezetőjeként megállapodást kötött több állami vállalattal, partnerük lett a BKV, a MÁV, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Siemens, és így több száz hátrányos helyzetű embernek sikerült tartós munkahelyet biztosítaniuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.