Újabb rizsválság jöhet

Nem zárható ki, hogy megismétlődik a 2008-as rizsválság, amikor a rendkívüli drágulás miatt sok fejlődő országban éhséglázadások törtek ki, és a számos fejlett országban is korlátozták a vásárlást.

MNO
2011. 05. 27. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi rizskutató intézet, az IRRI pénteken publikált elemzése szerint a létfontosságú mezőgazdasági termékek árának emelkedése pánikszerű felvásárlást eredményezhet a rizs esetében, és emiatt felszökhet az eddig a többi gabonafélékkel ellentétben csak szerény mértékben dráguló alapvető élelmezési cikk ára.

Az IRRI összeállítása szerint a búza ára 121 százalékkal emelkedett az idén februárig eltelt nyolc hónapban, a kukorica 92 százalékkal, a cukor 80 százalékkal drágult. Eközben a rizs ára csak 17 százalékkal ment fel, mert a főbb termelő régiókban kedvező volt az időjárás, jó volt a termés. Elvileg ez várható a továbbiakban is, de egy esetleges felvásárlási roham és egy kedvezőtlen időjárás felhajthatja az árakat: Kínában, a legnagyobb termelő és fogyasztó országban például fél évszázada a legnagyobb szárazság tombol, és sok függ attól is, hogy miként alakul a monszun Indiában, a második legnagyobb termelő országban.

2008 tavaszán az ázsiai rizs ára megháromszorozódott, s ezzel minden idők legmagasabb szintjére emelkedett: megközelítette a tonnánkénti ezer dollárt a 2007 végi 362 dollárral szemben, mert a készletek 30 éves mélypontra zuhantak a kereslet növekedése és a rossz időjárás okozta termeléskiesés miatt. Az IRRI szerint bizakodásra adhat okot, hogy a készletek most 20 millió tonnával nagyobbak, mint a 2008-as válság idején, és egyelőre jók a terméskilátások is. A piac elvileg egyensúlyban van: 450-460 milliós termés várható 450 millió tonnás kereslet mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.