Újabb sikerrel zárulhat júniusban hazánk uniós elnöksége

Rendkívüli ülést tartanak június végén az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei, és ezen várhatóan megszületnek azok a döntések, amelyekkel a Miniszteri Tanácsban lezárul a munka az uniós közös szabadalomról – jelentette be az elnöklő Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára Brüsszelben hétfőn, a miniszterek rendes találkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787438" target="_blank">• A tagállamoknak együtt kell megbirkózni a következményekkel</a></strong> <br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787435" target="_blank">• A magyar elnökség a váratlan eseményekre is kiválóan reagált</a></strong>

MNO
2011. 05. 30. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár beszámolója szerint a mostani ülésen általános egyetértés mutatkozott arról, hogy a tárgyalt témákban – köztük a végrehajtási szabályokkal és a fordítási rendszerrel kapcsolatban – kidolgozott elnökségi javaslatok jó irányba mutatnak, és mielőbb érdemes továbbmenni ezen az úton. A rendkívüli találkozót június 27-én Luxembourgban tartják.

Amennyiben ezen sikerül lezárni a témát a tagországok kormányai között, megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Parlamenttel – emelte ki Cséfalvay. „Esély van arra, hogy a luxembourgi ülésen politikai megállapodás születik a tanácsban” – fogalmazott az államtitkár.

Egyszerűsödhet a pénzügyi beszámolás

Megállapodtak az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei hétfőn Brüsszelben arról a jogszabály-módosításról, amelynek köszönhetően egyszerűbbé válnak a mikrovállalkozások pénzügyi beszámolási kötelezettségei. Mint a találkozón elnöklő Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára hangoztatta, a döntéssel a legfeljebb néhány főt foglalkoztató vállalkozások esetében enyhülnek a ma gyakran aránytalanul nagy adminisztrációs terhek.

A soros magyar EU-elnökség által kidolgozott javaslat szerint a tagállamok saját nemzeti szabályozásukban mentesíthetnék mikrogazdálkodóikat bizonyos uniós beszámolási kötelezettségek alól. Így például a legkisebbeknek nem kellene feltétlenül évente kiegészítő mellékletet és üzleti jelentést készíteniük, illetve az éves beszámoló közzététele tovább egyszerűsödhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.