Újabb vádirat Stadler ellen

Újabb vádiratot nyújtott be a Kecskeméti Városi Ügyészség a büntetett előéletű Stadler József ellen; a solti vállalkozót az ügyészség két vádpontban is csődbűncselekmény elkövetésével vádolja. Lapunk május 21-i számában arról írtunk, hogy várhatóan ősszel új eljárás indulhat Stadler ellen.

MNO
2011. 05. 24. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2008-ban hitelezői kezdeményezésre állapította meg az akasztói címre bejegyzett Stad-Ker Export-Import Bt. fizetésképtelenségét, és elrendelte annak felszámolását. A cég képviseletével megbízott személyt a felszámoló nem érte el, de a gazdasági társaság többségi tulajdonosa, Stadler József átvette a felszámolásról szóló határozatot. A hitelezői igények csaknem 93 millió forintot tettek ki. Stadler József 2009. február 24-én olyan nyilatkozatot tett a felszámolóbiztosnak, hogy a cég már semmilyen árukészlettel nem rendelkezik.

A Stad-Ker Bt. Dusnokon egy sörözőt is üzemeltetett. Az italbolt-ellenőrzésekor – 2009. június 3-án – a pénzügyőrök nagy mennyiségben találtak jövedéki terméket, s a vizsgálat során kiderült, hogy a felszámolás alatt álló, „vagyontalan” gazdasági társaság ötmillió forintért vásárolt jövedéki árut a sörözőnek. A másik vádpont megállapítja, hogy a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2009 januárjában a Stadler&M Ker Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. felszámolását is elrendelte, mert a céggel szemben fennálló hitelezői igények a 265 millió forintot is meghaladták.

A nagy összegű hitelezői igények ellenére a vállalkozó csak 2500 nadrágot, valamint 350 ezer forint készpénzt bocsátott a felszámoló rendelkezésére, noha 2007 nyarán még 350 millió forint összegű árukészlettel rendelkezett a solti Stadler-áruház. A vádirat szerint a vállalkozó a felszámoló által kért iratokkal – mérleggel, főkönyvi kivonatokkal, analitikával – is adós maradt.

Az ügyészség szerint Stadler József az általa irányított gazdasági társaság vagyonát, a solti áruház árukészletét kivonta a felszámolási eljárás alól, ezzel csődbűncselekményt követett el. Stadler Józsefet 2003. február 12-én négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság csalás, adócsalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt. A vádlott 2005-ben kedvezménnyel szabadult.

Idén május 16-án a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében Stadler Józsefet négy év tíz hónap börtönbüntetésre, valamint 67 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A vállalkozót visszaesőként, folytatólagosan elkövetett adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás, közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.