Várhatóan ősztől vezetik be a „marihuánaigazolványt”

A holland kormány pénteken megerősítette, hogy várhatóan ősztől bevezetik a „marihuánaigazolványt”, amivel zártkörűvé válnak a gyengébb kábítószereket legálisan árusító kávéházak.

MNO
2011. 05. 27. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány már huzamosabb ideje tervezi, hogy a drogárusítás engedélyével rendelkező kávéházakat zárt klubokká alakítják, amelyek tagjai egy évre kapnak igazolványt. A hágai elképzelés szerint csak holland állampolgárok válthatják ki az igazolványt, de – mint az NRC Handelsblad holland újság honlapja beszámolt róla – ezzel a kormány megvárja az Államtanács állásfoglalását.

Mark Rutte miniszterelnök a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hadat üzennek a drogtermesztéssel összefüggő szervezett bűnözésnek. „2014 végére a bűnszövetkezetek 40 százalékát föl kell göngyölíteni” – mondta Rutte, aki beszélt arról is, hogy előbb Dél-Hollandiában vezetik be a rendszert, amelyet később terjesztenek ki Amszterdamra is.

Ivo Opstelten belbiztonsági és igazságügyi miniszter elmondta, hogy a kávéházaknak legfeljebb 1000-1500 tagjuk lehet. A kormány úgy véli, ha külföldiek is kiválthatják az igazolványt, akkor a kávézóknak dönteniük kell, hogy az alkalmi drogturistáknak vagy a hazai törzsközönségnek adnak-e igazolványt, amivel automatikusan kiszorulnak a külföldiek.

Sok település önkormányzata ellenzi a marihuánaigazolványt. Attól tartanak, hogy ezzel nem szabadulnak meg a főként német és francia drogturistáktól, akik már most is temérdek problémát jelentenek a határ menti településeknek, de a jövőben majd az illegális kereskedelmet erősítik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.