Véglegesen bezárnák a leállított atomerőműveket

A németországi tartományok környezetvédelmi miniszterei a korábban ideiglenesen leállított hét atomerőmű végleges bezárására szólítottak fel pénteken.

MNO
2011. 05. 27. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartományi miniszterek közös közleményt adtak ki pénteken, amelyben a vizsgálóbizottságok értékelésére hivatkozva felszólították a berlini kormányzatot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a korábban leállított atomerőművek végleges és törvényes bezárására.

Németországban jelenleg a 17 atomreaktorból összesen 8 működése szünetel. A hét leállított erőmű mellett az északi Krümmel áramfejlesztő már évek óta szünetel technikai problémák miatt. A kormánypárti és ellenzéki miniszterek egyhangúlag álltak ki a bezárások mellett és arra sürgették Berlint, hogy álljon elő egy „ambiciózus és reális tervvel” valamennyi atomerőmű fokozatos felszámolására. Korábban Angela Merkel kancellár pártjának bajorországi szervezetének javaslatát támogatva kijelentette: „2022 megfelelő időpont lehet az atomenergia-fejlesztés leállítására”.

A berlini szövetségi kormányzat a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset után rendelte el a legidősebb német erőművek három hónapos leállítását és átvizsgálását. A sorsukról szövetségi szinten június közepén születhet döntés, azt követően, hogy a német kormány megvizsgálja az alkalomból felállított biztonsági, illetve etikai bizottságok értékelését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.