Veszélyben az állam: beperelték a cseheket

Beperelte Csehországot Mikronézia – az óceániai szigetállam szerint ugyanis az európai ország egyik erőműje hozzájárul a globális felmelegedéshez, így az állam létét fenyegeti.

MNO
2011. 05. 27. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh kormány nemrégiben hosszabbította meg a Chomutovhoz közel található Prunerov II hőerőmű működési engedélyét – így a létesítmény 2020 helyett 2035-ig üzemel majd.

A százezres szigetállam szerint ezek a felelőtlen intézkedések járulnak hozzá ahhoz, hogy egyre súlyosabbá válik a globális felmelegedés, Mikronéziának pedig egyenesen a léte kérdőjeleződik meg az emelkedő vízszint miatt.

Mikronézia a Prága elleni perben egy nemzetközi egyezményre hivatkozik majd a hasonló gazdasági döntések határokon átterjedő hatásának témájában – ezzel az eszközzel korábban csak egymással szomszédos országok éltek. „Ez a jogi eszköz rámutat, hogy azok az országok, melyeket a klímaváltozás a leginkább sújt, különféle nemzetközi jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek, csak így szerezhetnek nagyobb befolyást az energetikai kérdésekben” – jelentette ki a Greenpeace jogásza, Jasper Tuelings egy ausztrál televíziónak. A hivatalos cseh reakció hetek kérdése.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.