Visszaszorítják a tájidegen növényzetet

Természetvédelmi munkákra – élőhelyvédelemre és -helyreállításra, illetve légvezetékek kiváltására és szigetelésére – 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósul meg uniós támogatással a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén – jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

MNO
2011. 05. 24. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: az első pályázati fordulóban a négy projekt terveinek elkészítésére 147 millió forint támogatást kaptak a Környezet és energia operatív program (KEOP) pályázatán. A százszázalékos támogatottságú, 2012 nyarán kezdődő beruházásokat 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam finanszírozza – tette hozzá az igazgató.

A legnagyobb volumenű, egymilliárd forintos beruházás a Hortobágy folyó és vízrendszere ökológiai célú vízutánpótlásának megoldása lesz – mutatott rá Szilágyi Gábor. A részletekről elmondta: fenékküszöbök és egyéb vízvisszatartó műtárgyak építésével helyreállítják a folyó és a pusztai vizes élőhelyek kapcsolatát. Egy másik projekt megvalósításával visszaszorítják a tájidegen, rendkívül elszaporodott növényzetet, míg egy harmadikkal rehabilitálják az úgynevezett kisvíztereket a pusztán – sorolta a HNP igazgatója.

A negyedik projekt révén 21 kilométer középfeszültségű légvezetéket cserélnek le földkábelre, 629 kilométer légkábelen pedig szigetelő papucsokat helyeznek el. Ugyancsak a madarak védelme érdekében a légvezetékeken 2300 darab, éjjel-nappal működőképes riasztó prizmákat is elhelyeznek.

Szilágyi Gábor elmondta: az elmúlt években 81 kilométer légvezetéket cseréltek le földkábelre a HNP területén, jelenleg további 25 kilométer vezeték kiváltása folyik, a most elnyert projekt pedig további 21 kilométer légkábel cseréjét teszi lehetővé. Ez rendkívül költséges munkafolyamat: egy kilométer légvezeték földi kábellel való kiváltása 15 millió forintba kerül – tette hozzá a HNP igazgatója.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.