Visszavonul Cohn-Bendit

Visszavonul a francia pártpolitizálástól Daniel Cohn-Bendit: a francia–német zöldpárti politikus ezt hétfőn a Le Nouvel Observateur című politikai hetilap internetes oldalán jelentette be.

MNO
2011. 05. 30. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy előzménye, hogy a francia Europe Ecologie elnevezésű párt alapítójaként Cohn-Bendit programja csak 26,5 százalékos támogatottságot kapott a Zöldek hétvégi belső szavazásán, míg a jelenlegi főtitkár, Cécile Duflot elképzeléseire 50,6 százalék szavazott. Ezzel szinte bizonyossá vált, hogy a jövő hétvégi pártkongresszuson a tagság megerősíti Duflot-t pártvezetői tisztségében.

„Nem megyek oda (a kongresszusra)... Számomra a pártpolitizálás véget ért. Európai szinten folytatom, és kész” – mondta a francia lapnak az Európai Parlament zöld frakciójának 66 esztendős társelnöke.

„Túl naiv voltam”

Cohn-Bendit kudarcnak ítélte meg, hogy a „Több Zöldek” elnevezésű belső frakció szélesebb teret nyert a pártban, miközben ő a társadalom felé való nagyobb nyitást hirdette meg. „Ez mindenki számára kudarc. 56 százalék tartózkodott, és akkor még nem is számoltuk azokat, akik meghatalmazás útján szavaztak. A szavazáson részt vettek kétharmada a régi Zöldekhez tartozik” – hangsúlyozta a párt egyik meghatározó alakja. Hozzátette: „A mi kudarcunk az, hogy nem sikerült a szűk szimpatizánsi körön túl másokat mozgósítani. Talán túl naiv voltam, amikor egy másfajta politikai pártot szerettem volna létrehozni.”

Az 1968. májusi diáklázadások egykori vezetőjét 2009-ben negyedszerre választották meg európai képviselővé. A „nagy kommunikátor” először 1994-ben Németországban, 1999-ben Franciaországban, majd hét évvel ezelőtt ismét Németországban jelöltette magát. Három évvel ezelőtt viszont szélesebb politikai összefogást hirdetett meg, mint amely csupán a francia Zöldeket foglalja magában, s közös listát állított a globalizációkritikusok vezetőjének számító José Bovéval és a norvég–francia Eva Joly egykori vizsgálóbíróval, aki a nemzetközi pénzügyi csalások és az adóparadicsomok egyik legfőbb szakértője Európában. Az összefogás sikeresnek bizonyult: a Cohn-Bendit által vezetett Európa Ökológia nevű formáció 2009-ben a szavazatok 16,3 százalékával került be az Európai Parlamentbe.

Cohn-Bendit egyébként áprilisban a Libération című francia napilapnak azt mondta, hogy nem indul az Európai Parlament képviselőinek következő, 2014-es megválasztásán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.