Zichy Mihály katonái értek a legtöbbet

Zichy Mihály katonákat ábrázoló tusrajzáért adták a legtöbbet – 380 ezer forintot – az Arte Galéria szombati aukcióján, amely meglehetősen jól zárult a nagyon szezonvégi hangulat ellenére.

MNO
2011. 05. 29. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen mentek el az árverésre, és keveset licitáltak, pedig a kínálat parádés volt sok egyedi rajzzal, gyűjtői darabokkal. A vételi megbízásoknak és a kitartó telefonos vevőknek köszönhetően azonban végül mégis meglehetősen jól zárult az árverés. Zichy Mihály katonákat ábrázoló, finoman részletező tusrajza érte el a legmagasabb árat: 220 ezer forintért indították, és 380 ezernél ütötték le.

Aba Novák Vilmos itáliai tanulmányútjain rajzban, ritkábban akvarellen rögzített tájvázlatokat készített. Ilyen tusrajz a tengerparti utcarészlet, a 90 ezer forintra árazott Siracusa is, amelyet szép emelkedéssel, 300 ezer forintért vittek el. A ceruza-, tus-, kollázstechnikájú Éjszakának, Bálint Endre 1954-es munkájának értékét az is növelte, hogy a művész ajánló sorai olvashatók rajta, így a 70 ezres kikiáltási árat 180 ezer forintra licitálták.

Három Victor Vasarely-munka közül a nagyméretű műanyagragasztás 160 ezer forintért kelt el, míg két színes szitanyomat 28, illetve 42 ezer forintot ért meg valakinek. Megadták a 110 ezer forintot Vaszary János két fiúaktot ábrázoló, 1913-as ceruzarajzáért, és ugyanennyit ért Konecsni György 1934-es plakátterve.

Háromszoros emelkedéssel 90 ezer forintos leütést ért meg Róna Klára tus-, akvarell-, temperaképe a harmincas évek Párizsából. Csaknem a duplájára, 40 ezer forintra ment fel Ferenczy Béni akvarell lányportréja.

Néhány sokszorosított lapért is küzdöttek a gyűjtők. Gross Arnold szignált rézkarca, a Via Margutta 16 ezer forintról 60 ezer forintig bírta. Ugyanígy egy Orosz István-rézkarc 15 ezerről 65 ezerre tornázta fel magát. Kondor Béla rézkarca két licitlépcsővel lépett följebb, 70 ezer forintra. Lakner László litográfiáján egy művészettörténésznek szóló ajánlás olvasható, 46 ezerért kínálták, és 85 ezerért vitték el. Két Patkó Károly-karc 65, illetve 90 ezer forinton koppant. Sok tételért csak az amúgy is alacsony kikiáltási árat adták meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.