1000 katonánk szolgál külföldön

A Magyar Honvédség csaknem ezer katonája szolgál jelenleg külföldön, három földrészen, 13 országban – írja a Népszabadság.

MNO
2011. 06. 04. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke a lapnak azt mondta, a katonák száma folyamatosan változik, de megközelítőleg mindig ekkora a létszám.

Több mint hétszáz katona a NATO afganisztáni, koszovói és iraki műveleteiben vesz részt, száznyolcvanan szolgálnak az EU bosznia-hercegovinai, grúziai és kongói műveleteiben, kilencven katona dolgozik ENSZ-zászló alatt Cipruson, Libanonban és Nyugat-Szaharában, huszonöt katona pedig nemzetközi megállapodás alapján teljesít szolgálatot a Sínai-félszigeten.

A vezérezredes azt hangsúlyozta: egyetlen katona sincs kint „feleslegesen”, létszámcsökkentésre pedig akkor kerülhet sor, ha a feladatok változnak. A külhoni szolgálatot teljesítő katonák bérezése a nemzetközi középmezőnyben lehet. A legkevesebbet Cipruson keresik, bruttó 330 ezer forintot, míg a legtöbbet az afgán térségben; az ottani légierőt kiképző katonák akár 900 ezer forintot is kaphatnak havonta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.