20 évvel hamarabb megelőzhetik Amerikát

A kínai bankszektor a korábban vártnál 20 évvel előbb, 2023-ra előzheti meg az amerikait, így egyre nagyobb a nyomás a nyugati bankokon, hogy elhagyják az adósságválság-sújtotta területeket és keletnek induljanak – derül ki a Pricewaterhouse Coopers (PwC) pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből.

MNO
2011. 06. 03. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvvizsgáló cég szerint az indiai belföldi bankpiac 2035-ra megelőzheti Japánét, így a világranglistán a harmadik helyre léphet elő. A társaság vezető közgazdásza, John Hawksworth arra biztatja jelentésében a nyugati pénzintézeteket, hogy próbáljanak meg gyökeret verni a fejlődő piaci területeken, ahol még nem megfelelő a pénzpiac lefedettsége. „Több mint egymilliárdos lakosságukkal a kínai, illetve indiai piacokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a növekedés szempontjából” – fogalmazott a szakértő.

A PwC elemzésében kiemeli, hogy a kínai bankok piaci értéküket tekintve már most a világ első pénzintézetei között szerepelnek. A szervezet szerint az úgynevezett „E7” fejlődő államokat, Kínát, Indiát, Brazíliát, Oroszországot, Mexikót, Indonéziát és Törökországot viszonylag kevéssé érintette a nyugati bankokat sújtó pénzpiaci válság. Ráadásul a fejlett országokban bevezetett, az újabb válság kialakulásának megakadályozását célzó szigorúbb banki szabályozás csökkenti a nyereségeket.

A könyvvizsgáló előrejelzései szerint a világpiac banki eszközeinek értéke 2050-re elérheti a 300 ezer milliárd dollárt, az E7-államok összesített bruttó hazai terméke pedig a következő két évtizedben utolérheti a világ legfejlettebb államait tömörítő szervezetét, a G7-ekét. A PwC ugyanakkor figyelmeztetett, „a fejlődő piacoknak nincsen szükségük a nyugati világ tőkéjére, fogyasztóira vagy döntéshozóira. Ezért a fejlett gazdaságoknak meg kell győzniük őket, hogy érdemes külföldi versenytársakat beengedni a piacukra.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.