250 év után kerültek elő

Az ifjú Mozart hat rövid szerzeményének ritka kottáira bukkantak az angliai Reading városának jótékonysági boltjában.

MNO
2011. 06. 04. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak egy doboznyi kotta volt, amelyeket a Newbury bolt nem tudott eladni, és mivel mi kifejezetten a zenére specializálódtunk, átküldték őket hozzánk” – mondta a Reading városában működő Oxfam jótékonysági zeneboltban dolgozó Elestr Lee, aki azonnal felfigyelt a kottafüzet borítóján lévő szokatlan betűmetszetre. Hamar kiderült, hogy a hat darab rövid szonátát rejtő gyűjteményt 1765-ban nyomtatták, az ifjú Mozart (1756–1791) londoni látogatása idején.

A különleges adomány a becslések szerint a háromezer fontos (895 ezer forint) leütési árat is elérheti a londoni Sotheby’s szerdai árverésén. „Egyértelmű volt, hogy nagyon régi, mivel metszési technikával készült, ezért azonnal elkezdtem kutatni” – árulta el a klasszikus zenével foglalkozó Lee, aki önkéntesként dolgozik az üzletben.

A szakember lefordította a gyűjtemény elején szereplő francia írást, majd rájött, hogy a zongora- és hegedűdarabokat tartalmazó kottafüzet egy ritka második nyomtatása az eredeti kiadásnak, amelynek mindössze egyetlen másik ismert másolatáról tudnak. „Fogalmunk sincsen, hogy hol lehetett az elmúlt 250 évben” – idézte Leet a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapja. A jótékonysági üzletnek nem sikerült kiderítenie, hogy ki volt az adományozó, aki valószínűleg nem sejtette, milyen érték volt a tulajdonában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.