A cigánytelepre vitték az oktatást

Immár a második turnusban oktattak számítógépes ismereteket az északkeleti-szlovákiai Margonya község cigánytelepén.

MNO
2011. 06. 04. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sunshine projekt keretében szervezett, Számítógép és internet a mindennapokban elnevezésű programban nemcsak a Bártfa (Bardejov) melletti településen, de Sekcov-Topla mikrorégió több cigánytelepén is folyik majd az oktatás.

Barbara Gindlová, az egyik szervező elmondta, hogy a Margonyán felállított sátorban, ahol az oktatás folyik, naponta 30 roma tanult. „Egyenesen a cigánytelepekre visszük az oktatást. Igaz, először az ember mindig találkozik bizonyos ellenállással, de végül mindig nagyon kellemes csoport alakul ki” – tette hozzá.

Margonyának kétszáz lakója van, többségében gyermekek és fiatalok. Az ilyen típusú oktatás igen fontos elemei a roma előadók, akik roma, illetve szlovák nyelven oktatnak. Margonyán két roma előadó dolgozik egy helyi segítővel, akiket a program első szakaszában képeztek ki 2010-ben.

Az oktatás célja a számítástechnikai alapismeretek elsajátítása. Az ötnapos tanfolyam a gyakorlati ismeretekre, így a szövegszerkesztő használatára, információk megkeresésére, elektronikus levelek küldésére, az internetes közösségi portálok használatára irányul. A tanfolyam a Tótraszlavica község által szervezett, a Szociális Fejlesztési Alap, az állam és a település által közösen finanszírozott művelődési program része. A program, amelynek célcsoportja a szegregrált roma közösségekben élők, szeptember végén fejeződik be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.