A zene és a dal segíthet feldolgozni a történelmi tragédiát

Mindenhol, ahová magyarokat vittek, vagy áthelyezték fejük fölött a határokat, ott magyar jelenlét, egy kis darab magyar haza van, és immáron marad is örökre – mondta Szijjártó Péter szombaton Komáromban a Trianon-emléknapon, a felvidéki kitelepítettek és deportáltak X. országos találkozóján.

MNO
2011. 06. 04. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sem a Harmadik Birodalom, sem a Szovjetunió, sem Csehszlovákia nem létezik. Mi viszont, ha közjogilag részekre vagyunk is szabdalva, egy erős, egységes, emelkedő nemzetként emlékezünk” – tette hozzá a kormányfő szóvivője, aki szólt arról is, hogy komáromi nagyszülei révén családjának „van tapasztalata” a kitelepítésekről.

A rendezvényen felszólalt Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki szerint furcsának tűnhet ilyen szomorú eseményt Komáromban rockoperával ünnepelni, de a zene és a dal segíthet feldolgozni a történelmi tragédiát. Molnár Attila Komárom polgármestere köszönetet mondott a kitelepítettek találkozóját szervező Kecskés László Társaságnak, és bejelentette, mindent megtesz azért, hogy a felvidéki kitelepítettek kárpótlásának ügye hamarosan a parlament elé kerülhessen.

A találkozó záró rendezvényén, este Duray Miklós pozsonyi politikus szólal majd fel az elszakított országrészek képviseletében, végül a Magyarock Dalszínház bemutatja Másik Lehel és Vizeli Csaba Fehérlaposok című rockoperáját, amely Szlovákiából Magyarországa telepített családok történetét dolgozza fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.