Az eszközkezelő olcsóbban vehetné meg az ingatlanokat

Köteles lesz elengedni a bank az ingatlanvételár feletti esetleges tartozását azoknak a bajba jutott devizahiteleseknek, akiknek a nemzeti eszközkezelő társaság megvásárolja ingatlanát – mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az MR1-Kossuth Rádióban szombaton.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788534" target="_blank"><strong>• Elégedettek az akciótervvel, de látnak kockázatokat</strong></a>

MNO
2011. 06. 04. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank csak abban az esetben engedi el a bajba jutott devizahitelesek tartozásának az ingatlanvételár feletti részét, ha a bank és az ügyfél megállapodik abban, hogy közösen ajánlják fel az ingatlant megvételre a nemzeti eszközkezelőnek – mondta el Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szombaton. Hangsúlyozta, hogy ez nem a korábban már a bankok által visszautasított „elsétálási jog”. Müller János hangsúlyozta, hogy a kormánnyal kötött megállapodás szerint az eszközkezelőnek felajánlott ingatlanokat az eredeti szerződéskori árnál jelentősen nyomottabb áron venné meg az eszközkezelő, differenciáltan. Budapesten és a megyei jogú városokban a szerződéskori ár 55 százalékáért, a városokban 50 százalékáért, az egyéb településeken pedig 35 százalékért.


Kifejtette: az eszközkezelő többféle módon segíthet a bajba jutott lakáshiteleseknek: a szervezet koordinálná és ellenőrizné az önkormányzatok szociális alapú bérlakásprogramját, másrészt – akár közmunkaprogram keretében – bérlakásépítést szervezne, harmadrészt pedig a törleszteni nem tudó hitelesektől csökkentett áron megvásárolná ingatlanjaikat és a korábbi tulajdonosok bérlőként maradhatnának a lakásban.

Utóbbi esetben a vételárat az adásvételi árhoz képest jóval alacsonyabb összegben határoznák meg, ennek mértéke településtípusonként eltérhet. Nátrán Roland 30-55 százalékos csökkentést említett. Ezzel a megoldással terhet vállal a bank, hiszen elesik követelése egy részétől, terhet vállal az állam, mert megveszi az ingatlant, és terhet vállal az adós is, hiszen bérleti díjat fizet. A konstrukcióban való részvétel feltételeit szociális szempontokhoz kötik, előnyt élvezhetnek a nagycsaládosok, kisgyermeket nevelők, akik saját erejükből nem képesek megoldani lakhatásukat – fejtette ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.